Kanada pozvala veleposlanika Kine na razgovor zbog ilegalnih policijskih postaja

Screenshot: YouTube

KANADA je pozvala na razgovor kineskog veleposlanika nakon izvješća o mreži ilegalnih kineskih "policijskih postaja" u zemlji. Ottawa je upozorila da je spremna poduzeti dodatne mjere ako Kina odbije odustati od svojih aktivnosti.

Weldon Epp, glavni direktor za sjevernu Aziju u kanadskom ministarstvu vanjskih poslova, rekao je da zna za nekoliko angažmana savezne vlade s Kinom. Naveo je da to uključuje pozivanje veleposlanika Conga Peiwua te dodao da je Kina zbog navoda o ilegalnim policijskim stanicama izražava duboku zabrinutost, piše Guardian.

Ilegalne kineske postaje diljem svijeta

U izvješću iz listopada, nevladina organizacija Safeguard Defenders sa sjedištem u Madridu, detaljno je opisala 54 navodne kineske policijske postaje diljem svijeta. Naveli su da uz pomoć takvih postaja hvataju disidente.

To je navelo vlasti u mnogim zemljama poput Njemačke, Kanade i Nizozemske da pokrenu policijske istrage. Konzervativni kanadski parlamentarni zastupnici prethodno su pozvali saveznu vladu da pozove kineskog veleposlanika na razgovor  te da pregleda vjerodajnice diplomata.

Kinesko veleposlanstvo u Kanadi prethodno je priznalo tri adrese koje je označio Safeguard Defenders, ali je reklo da su one samo "servisne stanice" u Kanadi koje pomažu kineskim građanima u obradi papirologije i dobivanju kineskih vozačkih dozvola. Veleposlanstvo je priopćilo da volonteri nisu uključeni ni u kakvu kriminalističku istragu.

Bečka konvencija o konzularnim odnosima stavlja konzularne i administrativne usluge, u što spada obnavljanje vozačkih dozvola, u nadležnost veleposlanstava i konzulata. Također, zabranjuje diplomatima miješanje u unutarnje poslove zemlje domaćina.

Pročitajte više