Kanada predstavila novu strategiju, ulaže milijarde. Glavni problem joj je Kina

Foto: Profimedia

KANADA je sinoć predstavila svoju strategiju za Indo-pacifik, koja uključuje 2.3 milijarde kanadskih dolara (1.7 milijardi američkih dolara) za jačanje vojne i kibernetičke sigurnosti u regiji, pri čemu je fokus te strategije na odnosu s "remetilačkom" Kinom.

Prema planu, koji je detaljno opisan u dokumentu na 26 stranica, Kanada će pooštriti pravila o stranim ulaganjima kako bi zaštitila intelektualno vlasništvo i spriječila kineska državna poduzeća u zadobivanju kontrole nad zalihama kritičnih minerala.

Fokus na Kini

Kanada nastoji produbiti veze sa zemljama sve važnijeg Indo-pacifika, ali je fokus na Kini koja se spominje više od 50 puta u dokumentu. Četiri kanadska ministra poručila su na novinskoj konferenciji u Vancouveru da je strategija ključna za nacionalnu sigurnost i klimu Kanade, kao i za njezine gospodarske ciljeve.

Liberalna vlada premijera Justina Trudeaua želi diverzificirati trgovinske i gospodarske odnose Kanade. Na trgovinu s SAD-om otpada čak 68 posto ukupne kanadske trgovinske razmjene, pokazuju službeni podaci za rujan. Dokument ukazuje na dileme s kojima se Kanada suočava u odnosu prema Kini.

Napetosti zbog uhićenja direktorice Huaweija

Napetosti s Kinom porasle su krajem 2018. nakon što je kanadska policija uhitila izvršnu direktoricu Huaweija, a Peking je potom uhitio dvojicu Kanađana optuživši ih za špijunažu. Svih troje su pušteni prošle godine, ali odnosi su i dalje napeti.

Kanada je ranije ovog mjeseca zabranila ulaganja trima kineskim tvrtkama u kanadski sektor kritičnih minerala pozivajući se na razloge iz domene nacionalne sigurnosti.

U spomenutom dokumentu stoji da će Ottawa revidirati i ažurirati zakonodavstvo tako da joj to omogući "odlučno djelovanje kada ulaganja državnih poduzeća i drugih stranih subjekata prijete našoj nacionalnoj sigurnosti, uključujući naše ključne lance opskrbe mineralima".

Pročitajte više