Kanadski premijer Amerikankama: Ako želite pobaciti, dođite kod nas

Foto: EPA

KANADSKI premijer Justin Trudeau upozorio je da bi odluka Vrhovnog suda SAD-a o poništenju ustavnog prava na pobačaj mogla dovesti do gubitka drugih prava te naglasio će njegova zemlja nastaviti dopuštati ženama iz SAD-a pobačaje u Kanadi.

Trudeau je odluku suda nazvao strašnom i izrazio zabrinutost da bi presuda jednog dana mogla dopustiti ukidanje pravne zaštite za homoseksualne odnose, uključujući pravo istospolnih parova na brak, prenosi Washington Post.

"Znamo da je ovo iznimno zastrašujuće i obeshrabrujuće vrijeme za toliko žena. Žene su se generacijama borile za više prava u SAD-u i sada vide ovaj neuspjeh. Sada brinu da ne izgube i druga prava.

Ovo je podsjetnik na to kako moramo biti nedvosmisleni u obrani ljudskih prava, ne uzimati ništa zdravo za gotovo, ostati na oprezu i uvijek se zalagati za prava žena, za LBGT prava, za prava ljudi koji su obespravljeni i marginalizirani", rekao je Trudeau na konferenciji za novinare u Kigaliju, u Ruandi, na sastanku šefova vlada Commonwealtha.

Trudeau obećao da će se nastaviti zalagati za ženska prava

Trudeau nije izravno odgovorio na pitanje hoće li njegova vlada pomoći američkim državljankama koje traže pobačaj u Kanadi, ali je rekao da će Amerikanke koje se nađu u Kanadi imati pristup kanadskom zdravstvenom sustavu te da će moći napraviti abortus.

No, troškovi i posjedovanje kanadske putovnice čine tu mogućnost preskupom za neke žene iz SAD-a. Odluka suda dovest će vjerojatno do zabrane pobačaja u polovici država u SAD-u. Trudeau je obećao da će se nastaviti zalagati za ženska prava u SAD-u i drugdje.

"U Kanadi smo se obvezali osigurati da svaka žena ima potpun, siguran zakonski pristup nizu usluga s područja seksualnog zdravlja i reproduktivnosti, uključujući sigurne i legalne pobačaje", izjavio je kanadski premijer.

Pročitajte više