Kandidati za nasljednika Borisa Johnsona: Nećemo dopustiti novi škotski referendum

Ilustracija: EPA

DVOJE kandidata za predsjednika britanske Konzervativne stranke i vlade koji su danas vodili kampanju u Škotskoj, ponovno su odbili zamisao o novom referendumu o njezinoj neovisnosti.

"Budem li izabrana za premijerku, neću dopustiti novi referendum", rekla je ministrica vanjskih poslova na odlasku Liz Truss.

Ranije je njezin suparnik, bivši ministar financija Rishi Sunak rekao da ne može "zamisliti okolnosti u kojima bi" pristao na organiziranje novog referenduma ako dođe u Downing Street.

Škotska planira raspisati novi referendum

Sunak i Truss su dali izjave tijekom večeri na skupu u Perthu, pred članovima Konzervativne stranke.

"Usredotočit ću se na obranu jedinstva" Škotske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, istaknuo je Sunak, kritizirajući "šahovsku igru" Škotske nacionalne stranke (SNP) tamošnje premijerke Nicole Sturgeon.

Unatoč opetovanom odbijanju britanske vlade, škotska čelnica kani raspisati novi referendum o neovisnosti Škotske 19. listopada 2023., devet godina nakon referenduma na kojemu je 55 posto glasača bilo za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

"Mi nismo samo susjedi, mi smo obitelj. Neću dopustiti da se naša obitelj raspadne", rekla je ranije Truss koja ima velike izglede da naslijedi Borisa Johnsona.

Kao i Truss, Sunak je ocijenio da su druga pitanja važnija dok se Britanci bore s najvećom inflacijom u zadnjih 40 godina.

Čeka se odluka britanskog Vrhovnog suda

Unatoč referendumskoj odluci iz 2014., Sturgeon misli da su se s Brexitom promijenile okolnosti jer je 62 posto Škota 2016. bilo za ostanak u Europskoj uniji. SNP želi da Škotska uđe u EU kao neovisna zemlja.

Britanski Vrhovni sud treba 11. i 12. listopada odlučivati o tome može li škotski parlament donijeti zakon o raspisivanju referenduma bez suglasnosti britanske vlade.

Truss i Sunak u kampanji žele pridobiti glasove članova Konzervativne stranke - njih oko 200.000 - koji do 2. rujna trebaju dopisnim glasovanjem izabrati novog čelnika.

Budući da stranka ima većinu u parlamentu, pobjednik će obnašati i premijersku dužnost te naslijediti Borisa Johnsona koji je dao ostavku početkom srpnja nakon niza skandala. Truss vodi u anketama. Objava rezultata očekuje se 5. rujna.

Pročitajte više

 

Pročitajte više