Kaos u Johnsonovoj vladi, dvojica ministara dala ostavke

Foto: EPA

BRITANSKI ministar zdravstva Sajid Javid podnio je ostavku, gurnuvši vladu premijera Borisa Johnsona u krizu. Javid je rekao da je izgubio povjerenje u Johnsonovu sposobnost vladanja u nacionalnom interesu nakon niza skandala, dodavši da "više ne može nastaviti mirne savjesti". Rekao je da su mnogi zastupnici i javnost izgubili povjerenje u Johnsonovu sposobnost vladanja u nacionalnom interesu.

"Međutim, sa žaljenjem moram reći da mi je jasno da se ova situacija neće promijeniti pod vašim vodstvom - i stoga ste izgubili i moje povjerenje", rekao je Javid u pismu Johnsonu. Ministar financija Rishi Sunak također je danas podnio ostavku.

Da podnosi ostavku na mjesto ministra financija, Sunak je objavio na Twitteru:

"Shvaćam da je ovo možda moj posljednji ministarski posao, ali vjerujem da se za ove standarde vrijedi boriti i zato podnosim ostavku."

Rušenje vlade

Čelnik britanskih laburista Keir Starmer izjavio je kako je jasno da se ruši vlada premijera Johnsona nakon ostavke dvaju ključnih ministara. "Nakon svih ljigavosti, skandala i neuspjeha, jasno je da se ova vlada sada ruši", rekao je Starmer u izjavi.

Ostavke su uslijedile nakon što je Johnson ranije tijekom dana bio prisiljen na ponižavajuću ispriku zbog svog rješavanja spora oko osramoćenog zamjenika glavnog šefa parlamentarnog kluba konzervativaca Chrisa Pinchera, nakon što se pokazalo da je premijer zaboravio da mu je već ranije bilo rečeno o prethodnim optužbama protiv Pinchera za "nedolično" ponašanje.

Pincher je podnio ostavku na dužnost prošli tjedan, nakon tvrdnji da je pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu za članove, no Johnsonu su za optužbe protiv njega rekli još 2019. Pincher, blizak suradnik Borisa Johnsona, priznao je prošlog tjedna da je "previše popio" i "osramotio sebe i druge" u privatnom klubu. Morao je dati ostavku na dužnost, ali je ostao u parlamentu.

Konačan udarac

Reakcije Downing Streeta na ovu novu krizu bile su predmet mnogih kritika. Downing Street je prvo rekao da Johnson nije bio upoznat s ranijim optužbama protiv Pinchera kada ga je u veljači imenovao na dužnost.

No druga otkrića su pokazala da je bio obaviješten o tome još 2019., kada je bio ministar vanjskih poslova, a danas je Johnson napokon rekao da je Pincherovo imenovanje bilo "pogreška" i ispričao se. Ovaj novi skandal bio je kap koja je prelila čašu dvojice ministara pošto je Boris Johnson prošli mjesec jedva preživio glasanje o povjerenju među konzervativnim zastupnicima, kojih je više od 40 posto glasalo protiv njega.

Čini se da bi ovo mogao biti konačan udarac koji će uzdrmati njegov ostanak na premijerskoj dužnosti. Sunak i Javid formalno su javno poduprli Johnsona tijekom više mjeseci trajanja skandala zbog ponašanja njegove administracije i osuđujućeg izvješća o zabavama u njegovom uredu i rezidenciji u Downing Streetu, koje su kršile stroga pravila karantene zbog covida-19. Lokalni mediji prenijeli su da Johnson i dalje uživa potporu nekih važnih ministara, uključujući ministricu vanjskih poslova Liz Truss i ministra obrane Bena Wallacea.

Pročitajte više