Nakon 8 mjeseci pritvora kapetan Bekavac izveden pred turski sud. "Nemaju dokaza"

Foto: SPH

POČELO JE suđenje splitskom kapetanu duge plovidbe Marku Bekavcu (61), koji je već osam mjeseci u turskom istražnom zatvoru u Ankari jer je na brodu kojim je zapovijedao pronađeno nekoliko vreća u kojima je navodno bila droga. 

Tijekom zadnje plovidbe zapovijedao je brodom Phoenician 1, koji je u vlasništvu turske kompanije i plovi pod panamskom zastavom. Kapetan Bekavac je trebao preuzeti teret za navedeni brod u kolumbijskoj luci te ga prevesti u Tursku. Po dolasku u tursku luku uhićen je s još devet članova posade. 

Splitski kapetan sedam mjeseci trune u turskom zatvoru. Zašto mu nitko ne pomogne?

Ročište trajalo deset sati. Tužiteljstvo bez dokaza

Prvo ročište trajalo je deset sati, a kapetan Bekavac i ostali članovi posade svjedočili su o događaju te se izjasnili kako nisu krivi za navedene optužbe. Iako nema nikakvih dokaza protiv optuženih, sud je ipak donio odluku da će uhićene pomorce zadržati u zatvoru. 

Uz predstavnika veleposlanstva RH u Turskoj, suđenju je nazočio i glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, koji je razočaran odlukom te smatra kako se radi o klasičnom slučaju kriminalizacije pomoraca. Nazočili su i predstavnici ITF-a (International transport workers federation), pomorac Romano Perić iz RH i dvoje turskih pomoraca.

"Tužiteljstvo nije iznijelo nikakve posebne dokaze koji povezuju posadu s drogom. Čak su izuzeti otisci prstiju s vreća u kojima je bila droga, a koje su pronađene u skladištu. Bilo je puno otisaka, ali ni jedan nije pripadao članovima posade. Ni na taj način se ne može dokazati da je posada bila u doticaju s drogom", rekao je glavni tajnik Melvan. 

Melvan: Optužba je nejasna 

Još uvijek im nije jasno za što se tereti deset članova posade, među kojima je i kapetan Bekavac. Optuženi su prihvatili da se brane na engleskom jeziku, što Melvan ne smatra dobrom odlukom, već misli da su trebali inzistirati na tome da se brane na materinskom jeziku. 

"Nejasno je tuži li ih se za zapovjednu odgovornost, propuste u organizaciji ili za povezanost s drogom. Nisu optuženi samo kapetan i prvi oficir nego i niži članovi posade, poput kormilara, koji nemaju nikakvu zapovjednu odgovornost. Zbog toga je vrlo nejasno kakva je njihova optužba. 

Tereti ih se jer su bili na krivom mjestu u krivo vrijeme, odnosno postavlja se pitanje jesu li obavili svoj posao kako treba i poduzeli sve mjere kako bi spriječili uhodanu liniju dostave droge u Tursku."

"Turska je poznata po ovom, nisu prvi koji su na taj način završili u pritvoru"

Sljedeće ročište, na kojem očekuju razjašnjenje slučaja, održat će se 18. srpnja. No, teško je predvidjeti što će se dogoditi za mjesec dana, navodi Melvan, jer se sutkinja nije izjasnila hoće li se čitati presuda. Cijeli slučaj od početka je intrigantan, a Melvan ističe kako je i istraga bila neobična jer je od 20 članova posade 10 zadržano, a 10 pušteno nakon jednog dana. 

"Doslovno je istraga trajala dva dana, nakon čega su pola posade pritvorili, a brod i drugu polovicu pustili u plovidbu. Ovdje je ipak riječ o Turskoj i ne možemo znati proceduru. Da se radilo o bilo kojoj članici Europske unije, mogli bismo predvidjeti korake.

Turska je poznata po krijumčarenju droge i bojim se da oni nisu ni prvi ni zadnji koji su na ovakav način završili u pritvoru i pod istragom. Nikakve stvarne spone između droge i posade nisu pronađene. Oni su ukrcali ogroman teret ugljena, a 137 kilograma droge u usporedbi s tim teretom je potpuno beznačajna količina. Nisu mogli 24 sata kontrolirati što se tu nalazi i to je mogao ubaciti bilo tko i bilo kada."

Kapetana strah presude. Ne vjeruje turskom pravosuđu

Kapetan Marko Bekavac plovi pune 33 godine, od čega 17 godina kao zapovjednik broda. Melan dodaje kako u njegovoj karijeri nije zabilježena ni jedna pogreška, a prije plovidbe bio je i sportski pilot. 

Hrvatski kapetan 7 mjeseci u zatvoru zbog droge. Brat: Teško mu je, ovo je namješteno

"Na suđenju je bio jako nervozan i umoran. Sve mu teško pada. Svima je tako. Nije u dobrom stanju. Za sada su mu u posjetu bili odvjetnici i veleposlanstvo koje sve čini kako bi se kapetanu pravedno sudilo. 

Ne žali se na uvjete u zatvoru. Smješten je u međunarodnom dijelu zatvora u Ankari i nalazi se u ćeliji s još jednim zatvorenikom. Teško mu pada što je već osam mjeseci nepravedno zatvoren i strah ga je hoće li imati pravedno suđenje u Turskoj", dodao je Melvan. 

Članovi najuže obitelji kapetana Bekavca trebali su ga posjetiti prije početka suđenja, no zbog papirologije i turskog sudstva to se još uvijek nije dogodilo. Joze Bekavac kazao nam je da je u kontaktu s bratom. 

"On ne očekuje puno od turskih pravosudnih organa. Boji se da neće imati pravedno suđenje. Sve mu izgleda kao namještaljka i kao da će on biti žrtveno janje jer istraga nije dovoljno dobro provedena. Smatra da posada na brodu nije bila dovoljno kvalificirana i izgleda mu kao da je agencija koja je krcala posadu ciljano slala nekvalificirane radnike. Sve mu je sumnjivo", kazao je njegov brat te dodao: 

"Za sada se drži dobro, ali što će donijeti vrijeme i kako će se on nositi s tim, ne znam. Već sad postaje nervozan i zna klonuti duhom. Strah ga je presude i najgora je neizvjesnost. Tko zna koliko će ovo sve trajati. Nadam se da će ga obitelj uskoro moći posjetiti i da će se vratiti doma", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.