Karlovačka Čistoća: U gradu se odvaja samo 20 posto otpada

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

UMJESTO 50 posto, koliko bi se u skladu s nacionalnim planom iz komunalnog otpada trebalo odvojiti papira, plastike i biootpada, u Karlovcu je za oporabu odvojeno 20 posto, no taj postotak raste od srpnja 2022., kada je uveden sustav odvojenog prikupljanja otpada.

Rekao je to na konferenciji za novinare u Čistoći d.o.o. zamjenik direktora Ričard Mažuran, ističući da je od srpnja do kraja godine na Ilovac odloženo 11 posto manje mješovitog otpada nego u istom razdoblju 2021. te je u istom razdoblju za 13 posto porasla količina prikupljenih tzv. reciklabilnih komponenata otpada.

Direktor Vlatko Ivka rekao je da se, kako bi se postigao cilj od 50 posto odvojenog otpada, mora provesti edukacija građana “i ući građanima u svijest" jer oni u Čistoći - ako građani to ne prihvate - ostaju nemoćni. Pozvao je sve da iz smeća odvajaju što više iskoristivog otpada.

Nabava novog stroja

Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić rekla je za odvoz otpada da je to javna usluga koja u Karlovcu dobro funkcionira, da je grad zahvaljujući radnicima Čistoće čist i uredan, a na razne načine vodi se računa da cijena te javne usluge građanima bude što prihvatljivija. Jedan od primjera je ušteda na struji, koja će se u poslovanju Čistoće postići kada na krovu te tvrtke proradi solarna elektrana, a radovi traju.

Novost je nabava 44 tisuće eura vrijednog stroja povratnih plastičnih boca (PET), stakla i aluminija ili željeza, koji će biti postavljen na reciklažnom dvorištu na Ilovcu, gdje će građani dobivati povratnu naknadu, što bi trebalo rezultirati i njegovim boljim korištenjem jer na njemu mogu odložiti gume, elektroniku, tekstil i drugo.

Cilj aktualnog Plana gospodarenja otpadom RH za prelazak na kružno gospodarstvo jest da se komunalni otpad prepolovi odvajanjem papira, metala, plastike i stakla, s tim da bi taj postotak trebao rasti, a 2025. odvojeni dio pripremljen za oporabu recikliranjem trebao bi iznositi 55 posto, najmanje 60 posto do 2030. godine i najmanje 65 posto do 2035.

Kada se iz preostale mase komunalnog otpada odvoji i biorazgradivi otpad, do 2035. na odlagališta otpada ne bi se trebalo odlagati više od deset posto mase proizvedenoga komunalnog otpada, stoji u tom planu.

Pročitajte više