KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Karlovački stožer objavio podatke: "Imamo snažan argument za cijepljenje"

Ilustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U KARLOVAČKOJ županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa oboljelo je 200 osoba, a testirane su 523 osobe, priopćio je županijski stožer civilne zaštite, ističući da analiza tjednih podataka snažno argumentira korist cijepljenja.

Prema izvješćima Stožera, do sada je u jednom danu bilo najviše oboljelih 12. prosinca prošle godine - 268, ali su u toj brojci bili i nalazi brzim antigenskim testom, a danas samo PCR na drive-inu, tako da je sadašnja situacija sasvim blizu onoj najtežoj u prosincu, rekla je za Hinu načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar.

Pozvala je na cijepljenje sve necijepljene osobe i dala, kako je rekla, snažne argumente za učinkovitost cijepljenja.

"Najveći porast je u dobi gdje je procijepljenost najmanja"

U posljednjih tjedan dana u Karlovačkoj županiji bilo je 463 novooboljelih, od kojih je 360 mlađih od trideset godina. Od preostalih 103 gotovo pola (49) je u dobi od 51 do 60 godina. U dobi iznad 60 godina, gdje je najveći postotak cijepljenih, novooboljelih je 54, s tim da je među starijima od 70 njih samo 19.

"Činjenica je da starija populacija koja je procijepljena obolijeva najmanje, a najveći nam je porast u dobi gdje je procijepljenost najmanja", rekla je Hajsan Dolinar, ističući kako čvrsto vjeruje da je "jedini način da se izvučemo iz covid-krize cijepljenje velikog broja stanovnika Karlovačke županije, Hrvatske i cijelog planeta Zemlje".

Raste broj zaraženih u školama

Samo u Karlovcu je u posljednja 24 sata 136 novooboljelih, između 13 i deset novih slučajeva imaju Ogulin, Duga Resa i Ozalj, po osam Barilović i Netretić, Žakanje ima sedam, a po jednog ili dvoje oboljelih imaju Slunj, Draganić, Generalski Stol, Josipdol i Krnjak.  

U osnovnim školama je oboljelih 125 učenika, u samoizolaciji ih je 829, a među srednjoškolcima 80 ih je pozitivno na covid i u samoizolaciji je njih 371. U posljednja 24 sata nije bilo umrlih, na bolničkom liječenju je 59 osoba, od kojih je 13 primljeno jučer, a na respiratoru ih je deset. U evidenciji oboljelih od covida u Karlovačkoj županiji je 17.621 osoba, od kojih su 554 umrle.

Pročitajte više