Katar i Njemačka sklopili ogromni ugovor o isporuci plina

Foto: EPA

KATAR je objavio da će u budućnosti Njemačku opskrbljivati ukapljenim plinom, a dogovorena je isporuka od dva milijuna tona plina godišnje. "Katar želi doprinijeti energetskoj sigurnosti Njemačke", rekao je direktor državne kompanija Qatar Energy, Saad al Kaabi. On je na konferenciji za tisak u Dohi rekao da bi isporuka trebala započeti 2026., a ugovor o isporuci je sklopljen na 15 godina.

Njemački ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck je pozdravio odluku o isporuci. "Petnaest godina je za nas super", rekao je Habeck, koji je još u ožujku boravio u Kataru kako bi dogovorio isporuke ukapljenog plina kao zamjenu za izostanak isporuka iz Rusije.

Habeck (Zeleni) je ukazao na to da će zbog planiranog ostvarenja cilja klimatske neutralnosti u Njemačkoj, potrošnja od 2040. biti značajno smanjena.

Kako je objasnio Saad al Kaabi, ukapljeni plin bi iz Katara trebao, preko američkog energetskog koncerna ConocoPhillips, koji se nalazi u vlasništvu Qatar Energy, biti dopreman u LNG luku Brunsbuettel, koja je još u izgradnji.

Dva milijuna tona plina je oko tri posto ukupne godišnje potrošnje plina u Njemačkoj. Njemačka je, osim s Katarom, o isporuci ukapljenog plina pregovarala i s tvrtkama u Kanadi i SAD-u.

Pročitajte više