Kekin o ubojstvu u Osijeku: Ministre Božinoviću, vi ste na potezu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKA zastupnica Kluba Možemo Ivana Kekin osudila je danas u saboru postupanje policije u Osijeku u slučaju ubojstva studentice koju je službenim pištoljem usmrtio policijski službenik i poručila ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da očekuje njegov potez.

"Naše institucije ne uspijevaju spriječiti femicid, provode dvostruka uhićenja nasilnika i žrtve, ne poduzimaju adekvatne mjere, zataškavaju i gledaju nasilnicima kroz prste i zbog toga su suučesnici u zlostavljaju žena i djece", ustvrdila je Kekin u slobodnom govoru.

"Izmjena zakonskog okvira neće ništa promijeniti, potrebna je prevencija i edukacija na svim razinama od najranije dobi", istaknula je zastupnica Kekin i dodala: "Počnimo od istrage i sankcija za sramotno postupanje policije u Osijeku, ministre Božinoviću, vi ste na redu."

Mrak Taritaš smatra da zakonske izmjene nisu dovoljne

I Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) osvrnula se na najnoviji slučaj femicida. "Ta je mlada žena baš na dan borbe protiv nasilja nad ženama postala dio strašne i porazne statistike koju iz godine u godinu ponavljamo kao papige", kazala je.

"Prošle godine ubijeno je 14 žena, ove godine osam žena, procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, a one koje izgube život najčešće su bile izložene nasilju dugo prije", navela je.

I Mrak Taritaš kaže da samo zakonske izmjene nisu dovoljne, da je zakone potrebno provoditi, kao i dugoročno sustavno obrazovanje i senzibiliziranje na slučajeve rodno uvjetovanog nasilja. Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrati) kritizirao je namjeru vlade da se planinarske domove smještene na državnim i županijskim zemljištima dodijeli na upravljanje javnim ustanovama i županijama.

Milošević o pregovorima sa sindikatima

Kaže da bi prijedlogom novog Zakona o nekretninama i pokretninama u vlasništvu Hrvatske bez ikakvih ingerencija ostala planinarska društva i Hrvatski planinarski savez iako su planinari i njihova društva jedini koji su se proteklih sedam desetljeća brinuli o tim objektima, a većinu i izgradili.

"Od 47 planinarskih domova i kuća koje se nalaze na zemljištu u vlasništvu Hrvatske, s njih 46 formalno ili neformalno upravljaju planinarske udruge, članice Hrvatskog planinarskog saveza", naveo je Hajduković. Upitao je zašto to sada žele mijenjati i je li to nečiji interes ili korist.

Boris Milošević (Klub SDSS-a) osvrnuo se na plaće državnih službenika i namještenika podsjetivši kako ovih dana kreću pregovori sa sindikatima o osnovici za izračun plaće. Izrazio je nadu će pregovori rezultirati zaustavljanjem odljeva kadrova iz državne službe i većim interesom za rad u državnoj službi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više