Kina će noćas pokušati sletjeti na Mars, šansa za uspjeh je 50%

Screenshot: YouTube/CGTN

KINA bi noćas oko 1 sat iza ponoći trebala pokušati na Mars spustiti svoj prvi rover. Radi se o jako riskantnom pothvatu koji je uspješno ostvarila samo polovica letjelica koje su stigle do Crvenog planeta.

Slijetanje je, piše Business Insider, određeno za subotu u 1 sat u noći, mada to za sada Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) još uvijek nije službeno potvrdila.

Misija nazvana Tianwen-1 (Pitanja nebu) planirana je u dvije faze. Prva faza, slanje letjelice u orbitu Marsa, uspješno je provedena. Tijekom druge, kineska letjelica bi trebala na Mars spustiti orbiter i rover.

Znakovi drevnog života

Tianwen-1 se sastoji od tri komponente: orbitera, landera i robotskog vozila, a masa čitave letjelice iznosi oko 5 tona. Na površinu će pokušati spustiti lander i rover, dok će orbiter nastaviti kružiti oko Crvenog planeta.

Rover na solarni pogon teži 240 kilograma, a nakon slijetanja će tri mjeseca tražiti biomolekule i druge naznake života, nakon čega je njegova misija gotova. Orbiter bi, s druge strane, trebao kružiti oko Marsa još dvije godine.

Rover nalikuje NASA-inim roverima Spirit i Opportunity iz 2000. godine, a pokreće se uz pomoć solarnih panela.

Statistika: Pola misija na Mars je bezuspješno

Kada su posrijedi istraživanja Crvenog planeta, dosadašnja je statistika dobro poznata - gotovo polovina svih dosadašnjih pokušaja je propala. Prvi pokušaj Kine da na Mars pošalje satelit Yinghuo-1 nije uspio je jer je njegov ruski nosač prestao raditi te se srušio u Tihi ocean.

Ako se Tianwen-1 sigurno spusti na tlo Crvenog planeta, radit će se o prvom slijetanju na Mars u više desetljeća koje nije izvela NASA. Mada je Sovjetski Savez 1971. godine spustio lander na površinu Marsa, on je prestao s radom 110 sekundi nakon slijetanja, nakon čega je s njim izgubljen kontakt. Tako da je do sada samo SAD uspio pravovaljano sletjeti na Crveni planet, i to osam puta od 1976. godine.

Više od polovice letjelica koje su trebale dodirnuti tlo Marsa je ili eksplodiralo, ili izgorjelo, ili se srušilo na površinu

U slučaju da misija uspije, Kina će postati treća država na svijetu koja je uspješno sletjela na površinu planeta, odnosno druga čiji rover detaljno istražuje ovaj daleki planet.

Pročitajte više