Kina i Indija mogle bi omesti plan G7 za rusku naftu

Ilustracija: EPA

KINA i Indija mogle bi omesti provedbu plana zemalja G7 o ograničavanju cijene ruske nafte angažiranjem svojih brodova za njezin izvoz, piše Financial Times (FT).

Prema analitičarima s kojima su razgovarali, to bi Moskvi omogućilo da zaobiđe mjere zemalja G7 ili Europske unije jer bi te dvije zemlje, odnosno brodovi i kompanije koji su u njima registrirani, uvoznicima pružali usluge osiguranja i prijevoza.

Financial Times: Kina i Indija će vjerojatno htjeti nastaviti trgovati svojim brodovima

"Iako je ruska nafta učinkovito zabranjena za većinu svjetske tankerske flote, Kina i Indija će vjerojatno htjeti nastaviti trgovati svojim vlastitim brodovima ili će Rusija moći koristiti svoje", navodi FT.

Predstavnik EU je u razgovoru za publikaciju sugerirao da bi najteže bilo uvjeriti dovoljan broj zemalja i velikih osiguravatelja da podrže predloženu shemu G7. Druga sugovornica, stručnjakinja Helima Croft, sumnjala je u izglede ideje G7 zbog niskih šansi da se odredi cijena dovoljno niska da smanji prihode Rusije od nafte.

Zemlje G7 su u utorak objavile da su se složile razmotriti sveobuhvatnu zabranu usluga prijevoza ruske nafte i naftnih derivata morem diljem svijeta ako se ne kupuje po cijeni dogovorenoj s međunarodnim partnerima ili jeftinije. Istodobno, G7 je najavio da će razmotriti mehanizme koji će ublažiti posljedice takvih ograničenja za najugroženije zemlje, uz zadržavanje njihovog pristupa resursima iz Rusije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više