Kina izvela nove vojne vježbe blizu Tajvana: "Nastavljamo pripreme za rat"

Screenshot: YouTube

KINESKA vojska priopćila je da je izvela nove vježbe u blizini Tajvana, dok je skupina američkih kongresnika posjetila Tajvan, koji Kina smatra dijelom svog teritorija, i sastala se s predsjednicom Tsai Ing-wen, što je Peking nazvao povredom kineskog suvereniteta. Petero američkih kongresnika, predvođenih senatorom Edom Markeyjem, stiglo je u Taipei u nenajavljeni posjet kasno u nedjelju.

Druga je to američka delegacija u posljednje vrijeme, nakon što je početkom kolovoza Tajvan posjetila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, na što je Kina odgovorila velikim vojnim vježbama. Zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske Kine odgovorno za Tajvan priopćilo je da je u ponedjeljak organiziralo višenamjenske zajedničke patrole provjere borbene spremnosti te vojne vježbe u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.

Vježbe su "snažna mjera odvraćanja Sjedinjenih Država i Tajvana od nastavka političkih trikova te potkopavanja mira i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca", dodaje se.

"Nastavljamo s pripremama za rat"

Kinesko ministarstvo obrane zasebnim je priopćenjem poručilo da je putovanje zastupnika narušilo suverenitet i teritorijalni integritet Kine te da "u potpunosti razotkriva pravo lice Sjedinjenih Država kao uništavača mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu".

"Kineska Narodnooslobodilačka vojska nastavlja s obukom i pripremama za rat, odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet te će odlučno slomiti svaki oblik separatističke 'neovisnosti Tajvana' i stranog uplitanja", dodaje se.

Tajvanski premijer Su Tseng-chang rekao je da ih neće spriječiti odgovor Kine na takve posjete stranih prijatelja. "Ne možemo ne raditi ništa samo zato što imamo zločestog susjeda pored nas i ne dopustiti posjet našim prijateljima", kazao je novinarima.

Posjet Pelosi Tajvanu razbjesnio je Kinu, koja je prvi put odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Taipeija i prekidanjem dijaloga s SAD-om u nekim područjima, uključivši klimatske promjene. SAD nema formalne diplomatske odnose s Tajvanom, ali je po zakonu dužan omogućiti mu sredstva za samoobranu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više