Kina produžila vojne vježbe u blizini Tajvana

Foto: EPA

KINESKA vojska najavila je danas novu vježbu u blizini Tajvana, signalizirajući da se aktivnost oko otoka nastavlja nakon niza vježbi koje su održane odmah nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

“Narodna oslobodilačka vojska izvela je danas protupodmorničke i pomorske vježbe u zračnom i morskom prostoru blizu Tajvana", priopćilo je kinesko zapovjedništvo. U priopćenju se ne precizira gdje se vježba održava ni je li dio četverodnevne serije koja je trebala završiti u nedjelju, piše Bloomberg.

U vježbama u subotu sudjelovalo 20 kineskih vojnih zrakoplova i 14 ratnih brodova

Podsjetimo, Kina je jučer trebala biti gotova s kontroverznim vojnim vježbama oko Tajvana. Tajvanska vojska izvijestila je da je u vježbama u subotu sudjelovalo 20 kineskih vojnih zrakoplova i 14 ratnih brodova, a kineske bespilotne letjelice ponovno su primijećene iznad otoka Kinmena pod tajvanskom upravom.

Otok se nalazi samo 10 kilometara od lučkoga grada Xiamena na kineskom kopnu. Prema riječima stručnjaka, nije bilo kineskih preleta otoka, poznatih kao Quemoy, od 1950-ih.

Problem suverenosti Tajvana

Kinesko vodstvo u Pekingu pokrenulo je manevre kao odgovor na posjet Nancy Pelosi Taipeiju. Vježbe predstavljaju najveći kineski prikaz vojne snage otkako su raketne vježbe izvedene sredinom 1990-ih potaknule SAD da pošalje dva nosača zrakoplova u Tajvanski tjesnac.

Kina tvrdi da je Tajvan dio njezina suverenog teritorija i prijeti da će silom vratiti otok ako pokuša proglasiti neovisnost. Tajvanci, međutim, sami sebe odavno smatraju zasebnim narodom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više