Kina: Umirovljenik jeftino kupio stare knjige pa u njima našao vojne tajne

Ilustracija: EPA

Kinesko ministarstvo državne sigurnosti objavilo je kako je zaljubljenik u vojnu povijest došao do povjerljivih vojnih dokumenata tako što je kupio četiri odbačene knjige za šest kineskih juana (77 centa) u centru za recikliranje u susjedstvu. 

Vlasti su pohvalile umirovljenika jer je navodno nazvao dežurnu liniju kako bi prijavio incident. Identificirali su ga samo po obiteljskom prezimenu, Zhang, i nisu precizirali do kakvih je dokumenata on navodno došao. 

"Zhang je u kupio vojne tajne zemlje i donio ih kući. Da ih je kupio netko sa skrivenim motivima, posljedice bi bile nezamislive", stoji u priopćenju kojeg su prenijele najmanje dva popularna kineska news portala. 

Napetosti između Kine i SAD-a

Associated Press piše da je ovaj događaj vjerojatno osmišljen kako bi se podigla svijest o važnosti nacionalne sigurnosti u vrijeme kada rastu napetosti između Kine i Sjedinjenih Država. Obje zemlje su sve više zabrinute zbog moguće krađe ili prijenosa povjerljivih i tajnih informacija.

Zhang se u priči opisuje kao bivši zaposlenik državne tvrtke koji voli skupljati vojne novine i časopise. Navodi se kako su agenti pohitali u centar za recikliranje nakon što im je Zhang prijavio što je tamo pronašao. 

Dodaje se kako su dva državna zaposlenika optužena jer su prodala više od 200 knjiga centru za recikliranje, iako su dobili zadatak da ih unište. Agenti su navodno zaplijenili preostale knjige, a vojska je uvela nove kontrole kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali u budućnosti. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.