Kina uvodi "hitni odgovor razine I", pratit će VPN-ove prosvjednika

Foto: EPA

PREMA odredbama kineskih vlasti koje su procurile u javnost, zemlja uvodi najvišu razinu cenzure u sklopu "hitnog odgovora" na prosvjede protiv nulte politike covida. Cenzura uključuje praćenje VPN-ova i druge metode zaobilaženja online cenzure.

Ove direktive, koje su objavljene na Twitter profilu posvećenom dijeljenju informacija povezanih s prosvjedima, ukazuju na stupanj zabrinutosti vlasti zbog sve većeg nezadovoljstva građana i širenja podataka o prosvjedima, piše The Guardian.

Hitni odgovor razine I

Naime, vlasti su cenzurirale sve informacije o prosvjedima, ali su prosvjednici i drugi građani koristili VPN-ove za pristup stranim stranicama i aplikacijama društvenih medija koje su zabranjene u Kini. Stoga su službenici zaduženi za kibernetičku sigurnost pokrenuli "hitni odgovor razine I, najvišu razinu upravljanja sadržajem".

"Incident od 24. studenog izazvao je izražavanje raznih nezadovoljstava. U Šangaju su se pojavili pogubni politički slogani; studenti su održavali političke skupove,  razne web stranice pojačale su svoje upravljanje sadržajem", navodi se u dokumentu.

U odredbi se također spominju nadolazeći datumi tijekom kojih bi se trebalo posebno paziti na objavljivanje sadržaja; uključujući godišnjicu požara, Svjetski dan ljudskih prava i Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Također su naredili platformama za e-trgovinu da uklone proizvode i aplikacije kojima se mogu zaobilaziti internetska ograničenja, poput VPN-ova.

Nezadovoljstvo vladavinom Xi Jinpinga

Stanovnici Kine u posljednje vrijeme sve glasnije izražavaju nezadovoljstvo zbog strogih mjera protiv covida, ali i vladavine Xi Jinpinga. Nakon smrti bivšeg kineskog predsjednika, 96-godišnjeg Jiang Zemina, na platformi Weibo, sličnoj Twitteru, pojavilo se više od pola milijuna komentatora koji su slavili njegovu eru.

"Krivo smo te prije doživljavali; ti si vrh, a ne dno", stoji u jednom, sada već cenzuriranom komentaru.

Pročitajte više