Kina želi zaustaviti pad broja rođenih, Sečuan dozvoljava nevjenčanima da imaju djecu

Foto: EPA

ZDRAVSTVENE vlasti u kineskoj jugozapadnoj pokrajini Sečuan dopustit će nevjenčanim osobama osnivanje obitelji i uživanje u pogodnostima koje imaju bračni parovi, u najnovijem pokušaju da se zaustavi pad stope nataliteta. 

Vlada diktira da samo udane žene zakonski smiju rađati, ali s obzirom na to da su stope brakova i nataliteta pale na rekordno niske razine posljednjih godina, pokrajinske vlasti preinačile su pravilo iz 2019. kako bi ono obuhvatilo samce koji žele imati djecu.

Bračni parovi i svi pojedinci koji žele potomstvo moći će se registrirati u petoj najmnogoljudnijoj kineskoj pokrajini od 15. veljače, bez ograničenja broja djece. Cilj mjere je "promicanje dugoročnog i uravnoteženog razvoja stanovništva", objavila je zdravstvena komisija Sečuana na svojoj web stranici.

Komisija je do sada to dopuštala samo bračnim parovima koji su željeli imati do dvoje djece.

Povijesni preokret

Stanovništvo Kine smanjilo se prošle godine prvi put u šest desetljeća, što je povijesni preokret i očekuje se nastavak pada populacije. Ta mogućnost tjera vlasti da uvedu poticaje i mjere za povećanje broja stanovnika.

Državni sustav registracije parova kod lokalnih vlasti omogućava osiguranje za majčinstvo koje pokriva medicinske račune, a udanim ženama omogućuje da zadrže svoju plaću tijekom rodiljnog dopusta. Ove će pogodnosti sada biti proširene na nevjenčane žene i muškarce u Sečuanu, koji je na sedmom mjestu u državi po broju starijih od 60 godina, pokazuju vladini podaci.

Kineski demografski pad u velikoj mjeri proizlazi iz politike jednog djeteta nametnute između 1980. i 2015. godine.

Pročitajte više