Kineski ministar i Blinken razgovarali o Ukrajini: "Pozivamo sve da ostanu smireni"

Foto: EPA

KINA je poručila SAD-u da želi da sve strane uključene u ukrajinsku krizu ostanu smirene kako bi se izbjegli sukobi, dok je SAD naglasio potrebu za deeskalacijom napetosti i upozorio na sigurnosne i ekonomske rizike ruske agresije.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i američki državni tajnik Antony Blinken razgovarali su telefonski o Ukrajini kasno u srijedu.

"Pozivamo sve strane da ostanu smirene i suzdrže se od radnji koje uzrokuju napetost i pogoršavaju krizu", Wang je rekao Blinkenu, objavilo je u priopćenju kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Blinken: Deeskalacija i diplomacija su jedini odgovoran korak

Rusija, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici posljednjih mjeseci, zahtijeva povlačenje NATO-ovih snaga i oružja iz istočne Europe te traži da se NATO obveže da nikada neće primiti Ukrajinu u članstvo. 

SAD i njegovi saveznici u NATO-u odbacuju te zahtjeve i nude diplomatske pregovore o nizu sigurnosnih tema poput kontrole naoružanja i mjera izgradnje povjerenja.

"Državni tajnik Blinken prenio je poruku da su deeskalacija i diplomacija jedini odgovoran korak prema naprijed", navodi se u priopćenju State Departmenta. Wang i Blinken su razgovarali i o globalnoj sigurnosti, kao i o rizicima daljnje ruske agresije na Ukrajinu, dodaje se u priopćenju.

Wang je, aludirajući da rusko protivljenje širenju NATO-a na istok Europe, Blinkenu rekao da sigurnost jedne zemlje ne može biti nauštrb sigurnosti drugih te da regionalna sigurnost ne može biti jamčena jačanjem ili čak širenjem vojnih saveza, objavilo je kinesko ministarstvo.

 

Wang: Trebamo se vratiti sporazumima iz Minska

Sjedinjene Države upozorile su Rusiju da ne napada Ukrajinu i pozvale su obje zemlje da se vrate sporazumima poznatim kao Minsk I i Minsk II potpisanim 2014. i 2015. kako bi se okončao separatistički rat u istočnoj Ukrajini.

No niz vojnih i političkih koraka predviđenih sporazumom Minsk II nije proveden, uz tvrdnje Rusije da nije strana u sukobu i da stoga nije vezana njegovim uvjetima.

"Da bismo riješili ukrajinsko pitanje, trebamo se vratiti na novi sporazum iz Minska – početnu točku", rekao je Wang.

"Novi sporazum iz Minska, koji je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, temeljni je politički dokument koji priznaju sve strane i treba ga učinkovito provoditi. Sve dok se napori ulažu u skladu sa smjerom i duhom sporazuma, Kina će ih podržavati", rekao je Wang.

Pročitajte više