Kineski predsjednik: Pojačat ćemo komunikaciju i suradnju s Europskom unijom

Foto: EPA

KINA će nastaviti jačati stratešku komunikaciju i koordinaciju s EU, rekao je danas kineski predsjednik Xi Jinping predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu na sastanku u Pekingu.

Na sastanku u Velikoj dvorani naroda u kineskoj prijestolnici Xi je Michelu rekao kako se nada da će institucije EU i države članice uspostaviti objektivnu i ispravnu percepciju Kine, izvijestila je državna televizija CCTV.

"Kina će ostati otvorena europskim kompanijama i nada se da EU može eliminirati uplitanje kako bi osigurala pravedno i transparentno poslovno okruženje za kineske tvrtke", kazao je Xi Michelu. Xi pritom nije pojasnio što je mislio pod uplitanjem.

"Trebamo ojačati koordinaciju makroekonomskih politika"

Kineski je predsjednik naglasio da bi Kina i EU trebale ojačati koordinaciju makroekonomskih politika, zajednički stvoriti nove pokretače rasta i zajamčiti sigurnost, stabilnost i pouzdanost industrijskih opskrbnih lanaca.

Michel, koji boravi u jednodnevnom posjetu Kini, također će se sastati s premijerom Li Keqiangom i Li Zhanshuom, predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa.

Njegov posjet dolazi u trenutku kada su europski čelnici izrazili strahove na sastanku u listopadu zbog gospodarskog oslanjanja na Kinu.

Pročitajte više