Sumnjivi kineski balon leti iznad SAD-a: Sastao se vrh Pentagona, alarmiran Biden

Foto: Profimedia, Twitter

PENTAGON prati navodni kineski špijunski balon koji leti na velikoj visini iznad kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država, javljaju američki mediji.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD-a, rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder. 

"Uvjereni smo da ovaj balon za nadgledanje na velikim visinama pripada Kini", rekao je visoki dužnosnik obrane. "Primjeri ovakve aktivnosti primijećeni su tijekom proteklih nekoliko godina, uključujući i vrijeme prethodne administracije", rekao je. 

Procjenjuje se da balon može prikupljati određenu količinu obavještajnih podataka. 

"Balon trenutno putuje na visini znatno iznad komercijalnog zračnog prometa i ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na zemlji", rekao je Ryder, dodajući da je američka vojska zasad odlučila ne oboriti balon. Navodno zbog zabrinutosti da bi rušenje balona ugrozilo sigurnost. 

Predsjednik Joe Biden obaviješten je o kretanju balona i zatražio je od Pentagona da iznese koje su opcije u ovom slučaju, rekao je drugi visoki dužnosnik američke administracije.

Balon je, kako je naveli dužnosnici, preletio Aleutske otoke na Aljasci i iznad Kanade prije nego što se u srijedu pojavio iznad grada Billingsa. U Montani se nalaze podzemni silosi za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, što je, kako navodi CNN, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Visoki dužnosnik obrane rekao je da su SAD otvorilo pitanje balona koji leti nad SAD-om u kontaktima s kineskim veleposlanstvom u Washingtonu i s Pekingom. 

Ujutro opširnije

  

Pročitajte više