Kinesko gospodarstvo zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu

Ilustracija: EPA

AKTIVNOST u kineskoj industriji i uslužnom sektoru ponovo se smanjila u studenome, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, pokazuju službeni podaci, odražavajući utjecaj novog vala zaraze covidom i strogih mjera suzbijanja virusa. Indeks menadžera nabave (PMI) u kineskoj industriji pao je u studenome za 1.2 boda u odnosu na listopad, na 48.0 bodova, najnižu razinu u sedam mjeseci, prema podacima koje je u srijedu objavio kineski zavod za statistiku (NBS).

U uslužnom sektoru spustio se za dva boda, na 46.7 bodova, također najnižu vrijednost u sedam mjeseci. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti. Podindeksi za industriju pokazuju još snažniji pad proizvodnje, domaće i inozemne potražnje nego u listopadu.

Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo pritišću oslabljena globalna potražnja i novi val zaraze covidom-19, koji je vrhunac dosegnuo 27. studenoga, s najvećim brojem novih slučajeva od početka pandemije. 

MMF bi mogao sniziti prognozu rasta kineskog gospodarstva 

Peking ga pokušava suzbiti strogim ograničenjima, koja koče gospodarsku aktivnost i potražnju, a prošlog vikenda potaknuli su brojne građane da nezadovoljstvo iskažu prosvjedima. I direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva upozorila je u utorak na kontinuirane rizike koje covid-19, uz probleme u sektoru nekretnina, predstavlja za kinesko gospodarstvo.

MMF će zato možda biti prisiljen sniziti prognozu rasta kineskog gospodarstva, upozorila je Georgieva. MMF trenutno procjenjuje da će kinesko gospodarstvo ove godine porasti za 3.2 posto i ubrzati na 4.4 posto u 2023., ali pretežu rizici koji bi mogli usporiti rast, pa bi prognoze mogle biti snižene, rekla je čelnica međunarodnog zajmodavca u utorak novinarima u Berlinu.

Kina ima fiskalnog prostora da potakne gospodarstvo i neutralizira rizike, naglasila je, podsjetivši da Peking razmatra odstupanje od politike nulte tolerancije prema covidu i ciljane mjere suzbijanja zaraze, što bi moglo ublažiti probleme u opskrbnim lancima i poduprijeti rast.

Pročitajte više

 

Pročitajte više