Klimatski aktivisti se zalijepili za najprometnije ceste u Berlinu i Munchenu

Foto: EPA

KLIMATSKI aktivisti su uzeli za metu ključna prometna čvorišta u dva najveća njemačka grada, Berlinu i Muenchenu, signalizirajući ponovno pokretanje svoje kampanje prosvjeda vezanih uz klimatske promjene. Petero pripadnika skupine Posljednja generacija zalijepilo se na cestu ispred glavnog kolodvora u Berlinu, priopćila je policija. Još dva slična prosvjeda održana su na drugim mjestima u središtu grada.

U bavarskom središtu Muenchenu, policija je objavila da se devetero ljudi zalijepilo za cestu i blokiralo promet oko povijesnog trga Karlsplatz. Nosili su uočljive prsluke i koristili plakate kako bi skrenuli pozornost na svoje zahtjeve. Prometne poteškoće izazvane u ponedjeljak ujutro bile su "umjerene", navela je policija.

Skupina klimatskih aktivista Posljednja generacija najavila je da će ovog tjedna ponovno pokrenuti prosvjede, nakon tjedan dana pauze, te da će nastaviti tako što će ciljati na gradska prometna čvorišta.

Proteklih tjedana blokirali su ceste, oštetili umjetnine i na dva sata zaustavili zračni promet u zračnoj luci BER u Berlinu. U pokrajini Bavarskoj, čiji je Muenchen glavni grad, nekima je određen pritvor kao mjera opreza jer su najavili daljnje remetilačke akcije.

Između ostalog, skupina zahtijeva ograničenje brzine od 100 kilometara na sat na autocestama i mjesečnu kartu za vlak od 9 eura (9.50 dolara). Prosvjed u zračnoj luci posebice je naišao na široku osudu nekih taktika s kojima se služi skupina.

Ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke pokrajine, Sjeverne Rajne Vestfalije, Herbert Reul rekao je ranije da su "prešli granicu". Reul je za radio Deutschlandfunk rekao da "država ne može jednostavno gledati i pustiti da se to dogodi".

Pročitajte više