Njemački ministri zaprijetili klimatskim aktivistima: To nisu prosvjedi, već ucjena

Foto: EPA

NJEMAČKI ministri unutarnjih poslova najavili su danas oštriji odnos prema klimatskim aktivistima, koji su istodobno najavili nove dugoročne akcije.

"Akcije aktivista iz 'Posljednje generacije' više se ne mogu tretirati kao mirovni prosvjedi", rekao je na rubu sastanka ministara unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina ministar pokrajine Hessena, Peter Beuth (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Skupina "Posljednja generacija"

On je rekao kako akcije klimatskih aktivista više nisu mirovni prosvjedi, nego "pokušaji iznude". Ministri su na svom sastanku dogovorili intenzivnije praćenje akcija aktivista iz skupine "Posljednja generacija". Također treba ispitati može li se ova aktivistička grupa u budućnosti tretirati kao kriminalna organizacija.

U pozivu na oštriji odnos prema klimatskim aktivistima prednjače savezne pokrajine u kojima su na vlasti demokršćani.

"Država više ne smije dopustiti da ju se vuče za nos", rekao je bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann (Kršćansko-socijalna unija CSU). U Bavarskoj se u tretiranju aktivista već prakticira praksa preventivnog pritvora.

Aktivisti najavljuju novo "ometanje svakodnevice"

Istodobno je "Posljednja generacija" najavila nastavak akcija s početkom sljedećeg tjedna.

"Od ponedjeljka su na udaru žile kucavice društva poput važnih prometnica. Mi želimo ometati svakodnevicu društva", rekao je na konferenciji za tisak Henning Jeschke, jedan od utemeljitelja grupe "Posljednja generacija".

Na konferenciji su najavljene i daljnje akcije koje bi, kako je priopćeno, trebale biti još intenzivnije. Ova grupa od početka godine privlači pozornost javnost akcijama poput blokada važnih prometnica lijepljenjem aktivista specijalnim ljepilom za kolnik ili prometne znakove te bacanja boje na poznate umjetnine.

Pozivi za oštrijim odnosom prema aktivistima pojačali su se nakon što je zbog jedne blokade kasnilo specijalno vozilo koje je trebalo pomoći biciklistici koja je od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći kasnije preminula.

Optužnica protiv aktivistice

Aktivisti "Posljednje generacije" su prošlog tjedna prodrli i na područje novog berlinskog aerodroma, što je zaustavilo promet na nekoliko sati.

Danas je javno tužiteljstvo u Berlinu podiglo optužnicu protiv aktivistice koja se početkom godine zalijepila za sliku Lucasa Cranacha u Berlinskoj galeriji slika. Do sada su aktivisti uglavnom prolazili s novčanim kaznama ili upozorenjima.

Pripadnici "Posljednje generacije", prema vlastitim navodima, svojim akcijama žele ubrzati političke mjere protiv klimatskih promjena. Između ostalog u Njemačkoj traže uvođenje ograničenje brzine na autocestama na 100 km/h. Njemački kancelar Olaf Scholz u nekoliko se navrata negativno očitovao o akcijama ove skupine.

Pročitajte više