Kod dvije osobe sumnja na omikron. Epidemiologinja: Cijelo vrijeme bile u Hrvatskoj

Screenshot: RTL

U HRVATSKOJ je inače 4465 novih slučajeva zaraze, tisuću manje nego prošle subote. Preminule su 54 osobe.

Trenutno se analiziraju uzorci dvije osobe. To su dvije oboljele osobe koje su, izgleda, epidemiološki povezane, no s trenutnim podacima se ne zna koji je točno izvor zaraze, kazala je za RTL Danas Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a.  

"To su osobe koje se nisu vraćale iz rizičnih država južne Afrike, za koje vrijede posebne epidemiološke mjere po povratku, nego su cijele vrijeme u Zagrebu. Sada je važno sačekati rezultate sekvenciranja. PCR testom smo dobili visokosuspektnu sumnju da se radi o varijanti omikron, a za 72 sata očekujemo konačne rezultate", rekla je Petrović.

Epidemiologinja je dodala da je važno ispitati sve kontakte tih osoba. Uvedene su posebne epidemiološke mjere za one s omikronom, pojašnjava Petrović. Te osobe, neovisno o svom cijepnom statusu ili preboljenju, trebaju ići u karantenu koja traje 14 dana. Zadnji dan karantene se trebaju ponovo testirati.  

Kazala je da ljudi tijekom blagdana imaju više tendenciju okupljati se i zato je važno da se necijepljeni, a pogotovo ako pripadaju rizičnim skupinama, cijepe što prije. 

Pročitajte više