Kod Kupresa oštećen spomenik poginulim Vukovarcima, ondje je nedavno bio Milanović

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

NEPOZNATI počinitelji oskvrnuli su spomen-obilježje poginulim Vukovarcima nedaleko od Kupresa, kod kojeg je prošloga tjedna hrvatski predsjednik položio vijenac i zapalio svijeće, izvijestio je danas MUP Hercegbosanske županije.

Zapaljena je hrvatska zastava, razbijeno je postolje u obliku križa te su razbacani vijenci i svijeće koji su ondje postavljeni u znak poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima. Policija je na mjestu izgreda na Kupreškom polju obavila očevid i pronašla ostatke spaljene zastave te utvrdila oštećenja uz spomen-obilježje, na mjestu gdje se polažu vijenci i pale svijeće.

Iz MUP-a Hercegbosanske županije izvijestili su da se intenzivno traga za počiniteljima.

Poginulo 160 hrvatskih branitelja

Prošloga tjedna hrvatski predsjednik Zoran Milanović je ispred spomen-obilježja poginulim Vukovarcima položio vijenac i zapalio svijeću u sklopu ceremonije obilježavanja 28. godišnjice oslobođenja ovoga mjesta od srpskog agresora. 

Petnaest hrvatskih pripadnika postrojbe Žuti mravi, među kojima je bio i Robert Zadro, sin heroja obrane toga grada Blage Zadre, poginulo je početkom travnja 1992. u oružanom sukobu s postrojbama JNA i srpskih snaga na kupreškoj visoravni. Tada je ukupno poginulo 160 hrvatskih branitelja, a Kupres je pao u ruke višestruko bolje naoružanih srpskih snaga.

Pročitajte više