Kod Maroka potonuo čamac s migrantima. Utopile se 43 osobe, među njima i djeca

Ilustracija: EPA

43 MIGRANTA, među kojima troje malene djece i četrnaest žena, izgubili su život jučer u potonuću njihova čamca blizu Tarfayje, na jugu Maroka, rekla je AFP-u španjolska nevladina organizacija Caminando Fronteras.

Među 43 poginula migranta - kojih je većina iz Afrike južno od Sahare - pronađena su samo dva trupla, dodaje organizacija koja temelji svoja izvješća na iskazima preživjelih i obitelji migranata. Deset osoba s čamca je spašeno, navodi isti izvor.       

"Desetero preživjelih, među kojima je šest žena, pozvali su u pomoć u četiri sata ujutro (u nedjelju) i nastavili komunicirati do šest sati (...) Vlastima (marokanskim) trebalo je više sati da ih lociraju i spase u moru blizu Tarfayje", rekao je glasnogovornik španjolske nevladine organizacije.

Išli su na Kanare

Migranti su se uputili na Kanarske otoke u Španjolskoj. Maroko, na sjeverozapadnom kraju Afrike, tranzitna je zemlja za velik broj migranata koji se žele domoći Europe s njegove atlantske ili sredozemne obale.

Izvješće koje je Caminando Fronteras objavio početkom siječnja, pokazuje da je više od 4000 migranata poginulo ili je nestalo lani na svom putu u Španjolsku, što je dvostruko više nego u 2020. Njihova tijela se u velikoj većini (94 posto) nikad ne pronađu pa se vode kao nestali.

U 2021. godini više od 37.300 migranata, uglavnom iz Maroka, stiglo je u Španjolsku morem (na poluotok, na Baleare i na Kanarsko otočje), pokazuju najnoviji podaci španjolskog ministarstva unutarnjih poslova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više