Kod otoka Krka pronađena živa mlada periska, nazvali je Morana

Foto: PGŽ

ŽIVA mlada jedinka periske pronađena je jučer tijekom pregledavanja kolektora postavljenog u moru kod otoka Plavnika, a dobila je ime Morana, izvijestila je u srijedu Primorsko-goranska županija.

Pronađena periska je malena, prozirna i krhka, ima svega 1.5 centimetara, ali budi nadu za preživljavanje vrste, ističu iz županije, navodeći da je periska dobila ime po volonterki koja ju je uočila u kolektoru kod otoka Plavnika.

Lokacija na kojoj je periska pronađena najjužnija je lokacija u sjevernom dijelu Jadrana na kojoj je pronađena živuća mlada periska.

Perisku prevezli u Akvarij Pula

Djelatnici županijske Javne ustanove "Priroda" prevezli su mladu perisku u Akvarij Pula koji, kažu, ulaže velike napore kako bi pronađene periske preživjele izvan staništa, u strogo kontroliranim uvjetima akvarija, čime bi se omogućilo očuvanje genetske raznolikosti i njihovo ponovno naseljavanje u prirodu.

Javna ustanova "Priroda" i Prirodoslovni muzej Rijeka u suradnji s Diving Centrom Pelagos iz Njivica provode akciju prikupljanja kolektora s ličinkama periski na području županije. Sudjeluju i stručnjaci Prirodoslovnog muzeja Rijeka čija je zadaća prikupljanje i određivanje biološkog materijala koji se tijekom razdoblja ležanja u moru nahvatao na mrežicama kolektora.

Kolektori - rahle plastične mrežice usidrene na morsko dno pomoću plutača - najprije su podignuti iz mora kod Njivica na otoku Krku, ali ondje nije pronađena ni jedna mlada periska.

To je, kažu, potaknulo sumnju da su sve periske u akvatoriju županije podlegle još nedovoljno objašnjenom masovnom pomoru te plemenite i najkrupnije vrste školjkaša u Sredozemnom moru i Jadranu. Čini se da tu pošast uzrokuju parazitski mikroorganizmi, čemu je možda doprinijelo i globalno zagrijavanje mora.

Javna ustanova "Priroda" uključila se u akciju prikupljanja podataka o plemenitoj periski nakon što su se pojavili znaci masovnog ugibanja, najprije u Zapadnom Sredozemlju 2016., a potom i u Jadranu 2019.

Riječ je o projektu očuvanja plemenite periske u sjevernom dijelu Jadrana koji koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinanciraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Primorsko-goranska županija.

Idućih dana tražit će periske uz obalu otoka Krka

Izrađen je prigodni letak kako bi se ljude potaknulo da dojave svoja zapažanja, a u akcije provjere, nakon što bi lokalitete sa živim jedinkama dojavili volonteri ili građani, uključili su se i ronioci. Djelatnici Javne ustanove "Priroda" ronili su na svim dojavljenim lokacijama, no, sve pronađene periske bile su uginule.

Iz županije navode da su periske i prije bile ugrožene jer su ih izlovljavali, ponajviše turisti, te su bile gotovo nestale. No, nekoliko godina prije novog masovnog pomora u većem broju su se vratile na lokalitete u županiji i drugdje na Jadranu.

Sljedećih dana planiraju se zaroni uz obalu otoka Krka, a stručnjaci se nadaju da se i tamo na kolektore naselila pokoja mlada periska, priopćeno je iz županijske uprave.

Pročitajte više