Ministarstvo zdravstva objavilo priopćenje o Ban Toskić. KoHOM: Žele diskreditirati

Foto: PIXSELL/Robert Anić, Goran Kovačić

MINISTARSTVO zdravstva poslalo je novo priopćenje u kojem je kriziralo šeficu Kordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Natašu Ban Toskić, a potom je na to reagirao KoHOM u kojem su ustvdili kako Ministarstvo manipulira kako bi diskreditiralo njihovu udrugu i Ban Toskić jer ukazuju na fijasko zdravstvene administracije u vođenju covid-krize.

"Ministarstvo se opet poslužilo manipulacijama"

"Ministarstvo zdravstva opet se poslužilo manipulacijama kako bi diskreditirali KoHOM i predsjednicu Natašu Ban Toskić, koji opravdano i sustavno ukazuju na fijasko zdravstvene administracije, ne samo po pitanju vođenja krize uzrokovanje pandemijom", stoji u priopćenju KoHOM-a.

Javna kritika onih koji ne rade svoj posao i loše upravljaju covid-krizom nije demontaža državnih institucija, nego borba za njihovo bolje funkcioniranje, poručuje KoHOM.

Ističu kako i dalje stoje iza svoje tvrdnje da je uvođenje brzog antigenskog testiranja (BAT) u ordinacije obiteljskih liječnika štetno i opasno jer izravno ugrožava pacijente i zdravstveni kadar. Nigdje u Europi se testiranje ne obavlja u ordinacijama, već na izdvojenim punktovima, upozoravaju.

"Pokušaj zastrašivanja i javnog linča neće nas zaustaviti"

"U trenutku kada je predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić izjavila da nema na raspolaganju brisove za BAT, zaista ih nije ni imala, što se može lako provjeriti", kaže se u priopćenju. Osim toga, mnoge ordinacije i domovi zdravlja nemaju primjerene i za ostale pacijente sigurne prostorije u kojima se može raditi testiranje.

"Pokušaj zastrašivanja i javnog linča vodstva KoHOM-a i Ban Toskić, koji dolazi iz redova politike, neće nas zaustaviti, nego još više učvrstiti u želji da se borimo za kvalitetan, pošten i dostupan zdravstveni sustav", poručuju iz udruge.

Pročitajte i priopćenje Ministarstva o Ban Toskić u cijelosti.

Priopćenje Ministarstva o Ban Toskić

"Iako nije uobičajeno da Ministarstvo zdravstva daje priopćenje vezano uz aktivnosti pojedinaca u sustavu zdravstva, poluinformacije i dezinformacije koje sustavno iznosi predsjednica KoHOM-a i zaposlenica Doma zdravlja Zagreb - Centar dr. Nataša Ban Toskić, dovele su nas u situaciju da, u cilju istinitog informiranja javnosti, priopćimo činjenice. 

Svjesni da pridonosimo davanju nezasluženog javnog značaja spomenutoj liječnici obiteljske medicine, prioritet nam je zaštita tisuća liječnika, pa tako i obiteljske medicine u cijeloj Hrvatskoj koji pune dvije godine rade sve ono za što su se školovali i što je razlog njihova profesionalnog i humanog postojanja na koristi i dobrobit građana i pacijenata, a sve ovo baca ljagu na njihovu ključnu ulogu u ovoj epidemiji. 

Naime, dr. Ban Toskić, koja se u javnosti predstavlja zagovornicom i braniteljicom interesa liječnika obiteljske medicine u stvarnosti je predsjednica samo jedne od udruga koja okuplja tek trećinu hrvatskih liječnika obiteljske medicine, a navodno u ime svih, kontinuirano tijekom zadnje dvije godine, okreće oštricu svojih javnih istupa prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Domu zdravlja Zagreb - Centar u kojem je i zaposlena te Ministarstvu zdravstva. No, ona je time u sukobu s lako dokazivim činjenicama, s istinom i stvarnim interesima većeg dijela svojih kolegica i kolega liječnika obiteljske medicine, a i istinskim interesima i potrebama građana i pacijenata. 

Kada je trebalo uključiti liječnike obiteljske medicine u dijagnosticiranje zaraze COVID-19 - bila je u protiv. 
Kada je trebalo uključiti liječnike obiteljske medicine u cijepljenje pacijenata, koje su uglavnom provodili epidemiolozi zavoda za javno zdravstvo diljem Hrvatske - bila je protiv. 

Kada je trebalo potaknuti pacijente starije životne dobi na cijepljenje, objasniti im i u izravnom kontaktu podučiti ih blagodatima cijepljenja u odnosu na životnu ugrozu koju za starije i bolesne nosi COVID-19, u čemu je uloga liječnika obiteljske medicine nezamjenjiva s obzirom da samo oni imaju izravni pristup svojim pacijentima uz svu zaštitu privatnosti te uvid u njihovo zdravstveno stanje - bila je protiv. 

Kada se značajno povećao broj osoba koje se imaju potrebu testirati, a nadišao je kapacitete bolničkih ustanova i  zavoda za javno zdravstvo -  bila je protiv.

Netočne su izjave da liječnici obiteljske medicine nisu bili upućeni u provedbu testiranja pacijenata brzim antigenskim testovima. 
Netočno je da ona kao liječnik nije zaprimila testove jer je sam Dom zdravlja Zagreb – Centar navedeno demantirao i priopćio da „unazad  više od mjesec dana provodi redovitu distribuciju BAT testova po ordinacijama prema dostupnim količinama i iskazanim potrebama, a o čemu su redovito obavještavani svi djelatnici kao i zakupci u prostorima Doma zdravlja.“

Netočno je da nema uvjeta za provođenje ovih zadataka, jer se domovi zdravlja, kao i cjelokupni zdravstveni sustav, kontinuirano prilagođavaju razvoju epidemiološke situacije te je Ministarstvo zdravstva, na temelju uputa HZJZ-a, pozvalo domove zdravlja na organizaciju testiranja građana na način da se izbjegne izravni kontakt pacijenata i onih koji se žele testirati. Na kategoričku izjavu  da spomenute liječnice da njen Dom zdravlja Zagreb - Centar nema prostora, isto tako demantira sam Dom zdravlja te potvrđuje da navedena ustanova „ima na više lokacija u Zagrebu odgovarajuće prostore u kojima se u sigurnim uvjetima može organizirati testiranje bez opasnosti za druge pacijente.“

Netočno je da HZZO ne plaća domovima zdravlja i liječnicima testiranje u slučaju negativnog testa što je HZZO također demantirao napominjući kako će sva BAT testiranja biti plaćena izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita). 

Napominjemo da su liječnici obiteljske medicine u stotinama ordinacija diljem Hrvatske, uz svoj redovni rad, cijelo ovo vrijeme cijepili svoje pacijente, a sada provode i testiranja. No, njih dr. Ban Toskić niti ne spominje. 

Činjenica je da nam je epidemija svima izmijenila prioritete, a najveći teret prilagodbe je upravo na zdravstvenom sustavu koji prvenstveno mora odgovoriti izazovima epidemije, a pritom ne zanemarujući hitne slučajeve niti oboljele od drugih bolesti. 
Uz sve realne izazove koji prate ovu epidemiju, šteta je da pojedinci svojim neistinitim i nekonstruktivnim istupima omalovažavaju napore kolega koji predano rade, a time i zbunjuju  javnost. Stoga je cilj ovog priopćenja pružiti uvid široj javnosti u stvarne činjenice, te istodobno istaknuti značaj tihe većine zdravstvenih djelatnika predanih svojoj misiji pružanja zdravstvene skrbi našim građanima.", stoji u priopćenju,

Pročitajte više