Kolakušić i Sinčić su najveći luzeri Europskog parlamenta, tvrdi Politico

Foto: Pixsell

POLITICO je analizirao europske parlamentarce koji su na pola puta svog petogodišnjeg mandata. Za dvojicu hrvatskih eurozastupnika, Mislava Kolakušića i Ivana Vilibora Sinčića, ugledni portal piše da su najviše od svih zastupnika Europskog parlamenta, njih više od 700, bili na gubitničkoj strani.

Riječ je o glasanjima o nekom propisu, rezoluciji, izvješću i sličnom. Kolakušić i Sinčić najčešće su glasali kontra većine eurozastupnika, što znači da su najčešće bili na suprotnoj strani, onoj koja je izgubila. Politico je izračunao da je Kolakušić u skladu s većinom u parlamentu glasao u 14.8 posto slučajeva, a Sinčić u 19.3.

Tako su se na ljestvici zastupnika koji su "najrjeđe bili na pobjedničkoj strani" našli na samom vrhu.

Sinčić poznat po sankciji, Kolakušić predstavljen kao "bivši hrvatski sudac"

Politico je ukratko objasnio tko su Kolakušić i Sinčić. Prvog je opisao kao "bivšeg hrvatskog suca" koji sebe opisuje kao "neovisnog aktivista za vladavinu prava i borca protiv korupcije", dok je o Sinčiću bilo više riječi. Naime, dospio je i u drugu Politicovu analizu, o zastupnicima koji su zbog kršenja pravila Parlamenta bili sankcionirani.

Podsjetimo, u rujnu 2020. upao je u probleme, piše portal, kad je uzeo riječ da bi govorio protiv siromaštva i pozvao na uvođenje univerzalnog dohotka. Politico opisuje da je pritom krenuo skidati odjeću, zbog čega je, tvrde, sankcioniran među ostalim uskratom dvije dnevne naknade na koje kao zastupnik ima pravo. Sinčić im je, dodaju, odbio dati komentar.

Pročitajte više