Koliko benzina za prosječnu plaću mogu kupiti Hrvati, a koliko Švicarci?

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

U HRVATSKOJ se prosječnom plaćom mogu kupiti 643 litre benzina Eurosuper 95.

U isto vrijeme Švicarci za svoju prosječnu plaću mogu kupiti 2742 litre benzina, Danci 2150, Norvežani 1828, Nijemci 1706 litara… Talijani uz nešto nižu prosječnu plaću od 1752 eura i trenutno osmi najskuplji benzin u Europi od 1.77 eura po litri mogu kupiti ravno tisuću litara, piše Novi List

Plaćamo 18. najskuplji benzin od 44 europske zemlje

Kada se gleda samo cijena, Hrvati trenutno plaćaju 18. najskuplji benzin od 44 europske zemlje, dakle u krugu smo skupljih. Litra benzina najskuplja je u Nizozemskoj i iznosi 2.11 eura, slijede Norvežani s 1.92, Finci s 1.89, Islanđani i Danci, pa iznenađujuće Grci s 1.78 eura po litri.

S obzirom na to da je u Grčkoj prosječna plaća 1116 eura, oni mogu za to kupiti i manje benzina nego mi, tek 627 litara. U sličnoj su situaciji Portugalci gdje je litra Supera 95 skupih 1.71 euro, odnosno gotovo 13 kuna. Oni si sa svojom prosječnom plaćom od 1110 eura mogu priuštiti tek nešto više litara benzina od Hrvata, 649.

Loša je vijest za nas što se u 17 država u Europi s trenutno višim cijenama benzina nego kod nas, osim spomenute Grčke, za prosječnu plaću može kupiti bitno više litara goriva nego kod nas. Ali, ujedno je i stara vijest da pratimo zapadne zemlje u stopu po pitanju cijena, ali ne i po pitanju životnog standarda koji se dodatno srozava najvišim cijenama naftnih derivata u povijesti Hrvatske.

Gorivo u Srbiji jeftinije nego u Hrvatskoj

U Srbiji je benzin po posljednjim podacima tek nešto jeftiniji nego kod nas i košta 10.7 kuna po litri. U Srbiji je prosječna plaća tek 550 eura, što će reći da se u Srbiji za to može natočiti tek 385 litara Supera 95. U dlaku je isti odnos u Crnoj Gori, dok je u BiH, zahvaljujući nešto nižoj cijeni litre benzina (1.20 eura), situacija mrvicu podnošljivija.

Mađari, Bugari i Rumunji, pa i Slovaci, za svoje prosječne plaće mogu trenutno kupiti nešto manje benzina nego Hrvati. U toj priči kao i obično nisu Slovenci, Česi i baltičke zemlje koji nas i inače ”šiju” po pitanju životnog standarda.

Najniže cijene benzina od 44 europske zemlje ima velika Rusija. Dok se drugi znoje na benzinskim stanicama od sve dubljeg posezanja u džep kako bi napunili tank limenog ljubimca, Rusi za litru Supera 95 izdvajaju nama nestvarne 4.4 kune.

U sveukupno šest europskih zemalja, benzin je i dalje ispod granice cijene od 1 eura. Osim Rusije, to su Bjelorusija, Azerbajdžan, Gruzija, Armenija i Ukrajina.

Pročitajte više

 

Pročitajte više