Koliko je država mogla zaraditi da Banožić nije okupirao golemi stan u centru Zagrebu

Foto: Fah/Index

MINISTAR obrane, HDZ-ov Mario Banožić, povrijedio je Zakon o sprečavanju sukoba interesa kada je sam sebi dodijelio, tada kao ministar državne imovine, po povlaštenim uvjetima, državni stan od 92 kvadrata u centru Zagreba, točnije u Gundulićevoj ulici. 

>> Povjerenstvo: Banožić sam sebi dodijelio preveliki stan, kažnjen sa 7000 kn

Banožić ne samo da nije imao pravo na konkretno taj stan, nego je država u opremanje tog stana za ministra obrane uložila najmanje 360 tisuća kuna. Da je taj stan, iznajmljivan po tržišnim uvjetima od kolovoza 2019. godine kada je u njega uselio Banožić pa do danas, država je mogla zaraditi malo manje od 320 tisuća kuna pa je ukupna šteta gotovo 700 tisuća kuna. 

Tvrdio da mu stan od 90 kvadrata treba zbog žene i djece

Banožić će, po prijedlogu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, platiti kaznu 100 puta manju od tog iznosa, odnosno 7 tisuća kuna. No, krenimo redom. 

Ministar Banožić je u kolovozu 2019. godine, a po stupanju na dužnost u vladi Andreja Plenkovića, i to kao ministar državne imovine, ušao u državni stan u Gundulićevoj ulici od 92 kvadrata. Odluku kojom stan u Gundulićevoj od 92 metra kvadratna dodjeljuje sebi, Banožić je sam potpisao.

Banožiću je prethodno na korištenje bio dodijeljen manji i već uređen stan, no on ga je odbio. Banožić je tvrdio da je dobio stan od 90-ak kvadrata jer mu povremeno iz Vinkovaca dolaze supruga i djeca.

Utvrdili da je Banožić lagao 

"To je bio jedini raspoloživi stan u tom trenutku koji je odgovarao kriterijima, ništa nisam birao sam", tvrdio je ministar Banožić. Povjerenstvo je utvrdilo da Banožić nije govorio istinu. 

Naime, ministrova supruga i dvoje djece nikada nisu imali prijavljeno boravište niti prebivalište u Zagrebu, a na raspolaganju je bio i jedan stan od 73 kvadrata koji je bio prikladan za ministra. Povjerenstvo je predložilo kaznu od 7 tisuća kuna. 

No, zapravo šteta je puno veća. Iako je Banožić već dobio stan, išlo se u njegovo opremanje za što je utrošeno najmanje 360 tisuća kuna. Valja tome dodati i iznos koji bi država dobila na tom stanu da ga je kojim slučajem iznajmljivala po tržišnim uvjetima. 

Ukupna šteta za Banožićev komfor je oko 700 tisuća kuna

Prosječena cijena za stan od 90 kvadrata u centru Zagrebu iznosi malo više od 1200 eura mjesečno pa je država propustila zaraditi na tom stanu oko 320 tisuća kuna od trenutka kada je Banožić ušao u njega. 

"Da, stan je bio prazan i mogao se dati u najam po tržišnoj cijeni", istaknula je danas za Index zviždačica Maja Đerek, bivša djelatnica Državnih nekretnina u Sektoru za poslovne prostore. Naime, Đerek tvrdi da se stan tek nakon što je uređen za Banožića proglasio stanom za službene potrebe. Đerek ističe da je stan namješten, uređen i obnovljen samo za Banožića. 

Đerek: USKOK-u je sada olakšan posao

Podsjetimo da je cijela priča o Banožićevom stanu izašla van nakon svjedočenja Đerek. Nije ostalo sve na riječima, već je Đerek podnijela i kaznenu prijavu USKOK-u protiv bivše šefice tvrtke Državne nekretnine Renate Sabo, drugih odgovornih osoba za nezakonito pogodovanje ministru Mariju Banožiću te samog ministra Banožića. 

"Povjerenstvo ima samo ovlast odrediti kaznu. On ostaje u stanu, nitko ne podmiruje štetu. Ali budući da sam podnijela kaznenu prijavi radi zlouporabe ovlasti protiv njega i Renate Sabo koja mu je uredila stan, očekujem da će USKOK-u sada biti lakše postupati", zaključuje Đerek za Index. 
 

Pročitajte više