Komšić: Dodik i dalje blokira BiH, ali ja imam spreman odgovor

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

PREDSJEDATELJ Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je nastavljena blokada rada državnog vrha jer Milorad Dodik odbija glasati za donošenje bilo kakvih odluka, te je naglasio da ima spreman odgovor ako Dodikove verbalne prijetnje protiv BiH prerastu u konkretne postupke.

"Političko ozračje je uzavrelo"

Nakon još jedne neuspjele sjednice državnog vrha, Komšić je novinarima u Sarajevu kazao da to nije ništa novo jer Dodik već mjesecima provodi istu taktiku blokiranja, ali se sada i sam suočio s problemom jer time blokira i realizaciju financijskih aranžmana koji su važni za RS.

Dodik je stoga molio Komšića i Šefika Džaferovića da se o prijedlozima takvih aranžmana danas ne glasa jer bi u suprotnom bili trajno blokirani pa bi oba entiteta ostala bez novca.

Džaferović je to opisao kao "znakovitu novinu" zbog čega će biti zanimljivo promatrati kako će se stvari nastaviti odvijati. Pozvao je međunarodnu zajednicu da se aktivnije angažira i pomogne da BiH napokon profunkcionira jer su Dodikove blokade neprihvatljive.

Komšić je, pak, ocijenio da je Dodik svojim postupcima samog sebe stjerao u kut, ali i istaknuo da članovi Predsjedništva BiH sada imaju odgovornost smirivati stanje i ne praviti dodatne probleme u uzavrelom političkom ozračju kakvo već više od tri mjeseca vlada u zemlji.

Komšić: Morate biti pametni i pripremiti se na sve moguće scenarije

U parlamentu RS-a trebali bi do kraja listopada ili najkasnije početkom studenoga raspravljati o legislativi kojom bi oružane snage BiH, njezine policijske agencije, pravosudna tijela i sustav prikupljanja carina na državnoj razini postali nezakoniti.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH tvrdi kako postoje spremni odgovori i za najgori scenarij odnosno situaciju u kojoj će se kriza nastaviti zaoštravati. On očekuje da Tužiteljstvo BiH i državna policija reagiraju ako u parlamentu RS-a usvoje i počnu provoditi zakone kojima bi doveli u pitanje funkcioniranje tijela vlasti BiH.

"Naravno da odgovor postoji. Morate biti pametni i pripremiti se na sve moguće scenarije, ali odgovor mora biti institucionalan i moraju reagirati tijela koja su za to zadužena, a ako toga ne bude postoje i druge opcije", kazao je Komšić dodajući kako se točno zna što treba poduzeti u slučaju oružane pobune odnosno odcjepljenja.

Dodik je ponovio kako njegov uvjet za ukidanje blokade ostaje povlačenje zakona o zabrani negiranja ratnih zločina te je potvrdio kako će realizirati plan kojim bi u RS-u proglasili nezakonitim vojsku, policiju i pravosuđe na državnoj razini, ali i odbili provedbu odluka Ustavnog suda BiH koje im se ne sviđaju.

"Završit ćemo to uspostavom institucija (RS) koje smo već imali", kazao je Dodik pojašnjavajući kako od sada svom setu želja dodaje i onu da policija RS-a preuzme kontrolu nad vanjskim granicama BiH, koje sada kontrolira državna granična policija.

Po njegovoj procjeni, napetosti u zemlji se mogu smanjiti "korigiraju li se neke stvari" u BiH koje su, kako tvrdi, na štetu Srba i Hrvata.

Pročitajte više

 

Pročitajte više