Komšić: Dodikova ideja o raspuštanju vojske je ozbiljna prijetnja miru i sigurnosti

Ilustracija: Dejan Rakita/Pixsell

PREDSJEDATELJ Predsjedništva BiH Željko Komšić upozorio je danas kako su prijetnje njegovog kolege iz državnog vrha Milorada Dodika, usmjerene protiv opstanka oružanih snaga BiH, "vrlo ozbiljna prijetnja" miru i sigurnosti, koja se ne smije tolerirati.

Tijekom svečanosti obilježavanja 16. obljetnice uspostave jedinstvenih oružanih snaga na razini države, održane u Sarajevu, Komšić je kazao kako je reforma obrane svih proteklih godina pokazala rezultate iznad očekivanih te da bosanskohercegovačka vojska predstavlja važan element provedbe planova čiji je cilj da BiH postane punopravna članica NATO-a.

Dodik će tražiti osnivanje vojske RS-a

Oružane snage BiH uspostavljene su 2005. nakon raspuštanja vojski dva entiteta, naslijeđenih iz rata.

Oružane snage BiH zamišljene su kao struktura koja ima do deset tisuća profesionalnih pripadnika i čiju okosnicu čine tri pješačke pukovnije koje baštine tradicije nekadašnjeg HVO-a, Armije BiH i vojske RS-a.

Srpski član Predsjedništva BiH Dodik sada dovodi u pitanje zakonitost te reforme, utemeljene na odlukama državnog parlamenta, te je najavio kako će Narodnoj skupštini Republike Srpske do 10. prosinca predložiti da se djelovanje oružanih snaga BiH u tom entitetu proglasi nezakonitim.

Najavio je i kako će u razdoblju od šest mjeseci nakon toga biti ostavljen prostor za eventualni dogovor o smanjenu oružanih snaga BiH za 50 posto, demilitarizaciju države ili pak za ponovnu uspostavu raspuštene vojske RS-a.

"To je vrlo ozbiljna prijetnja miru i sigurnosti države"

Komšić je na sarajevskoj svečanosti, održanoj u nazočnosti predstavnika NATO-a, EUFOR-a i ministarstva obrane Velike Britanije, kazao kako su to neodgovorne izjave koje predstavljaju opasnost za svakog građanina BiH.

"Javno dovoditi u pitanje postojanje oružanih snaga BiH, posebice iz pozicije člana Predsjedništva BiH, vrlo je ozbiljna prijetnja miru i sigurnosti države", kazao je Komšić dodajući kako je najbolji odgovor na to da vojnici nastave predano obavljati svoje zadaće i čuvati postojeće strukture.

Dodao je kako je uvjeren da će unatoč sadašnjoj krizi oružane snage BiH nastaviti još dugo postojati i biti iznad politike svakog pojedinca te primjer kakva je BiH kao država moguća.

Ministar obrane: Politička kriza se najviše odražava baš na vojsku

Ministar obrane BiH Sifet Podžić također je upozorio kako se duboka politička kriza u zemlji najviše odražava baš na vojsku, a napade na nju opisao je kao nedopustivo djelovanje koje bi moralo biti kažnjeno.

"Onima koji to čine želim poručiti da oružane snage nisu same, da su uz njih građani i naši brojni prijatelji", kazao je Podžić.

To je odmah potvrdila i Annabel Goldie, državna ministrica u britanskom ministarstvu obrane, koja je također sudjelovala na ceremoniji u Sarajevu. Najavila je nastavak potpore Velike Britanije bosanskohercegovačkoj vojsci, u čijoj je uspostavi i reformi aktivno sudjelovala jer se to dogodilo u razdoblju kada je visoki predstavnik međunarodne zajednice bio Britanac Paddy Ashdown.

"Jedinstvene oružane snage najbolji su način da se štite interesi svih u BiH", kazala je Goldie. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više