Kosovska policija: Našli smo hrpu oružja, uniformi, eksploziva, hrane...

Foto: EPA

Tužiteljstvo Kosova potvrdilo je danas, dan nakon sukoba kosovskih Srba i policije u kojima je ubijen jedan policajac i trojica napadača, da je na sjeveru nađeno tijelo još jedne osobe za koju se sumnja da je sudjelovala u napadima.

To je prištinskim medijima potvrdio tužitelj Naim Abazi, navodeći da su, prema dosadašnjim saznanjima, ubijena četiri napadača.

Tijelo je nađeno na oko kilometar i pol od mjesta sukoba nakon što je skupina od više desetaka naoružanih ljudi napala kosovsku policiju. "Pokušavamo ga identificirati jer nije imao nikakve dokumenta kod sebe", rekao je Abazi.

Prema jučerašnjim izvješćima, u policijskoj akciji ubijena su trojica napadača, a šest osoba je uhićeno - dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je sinoć da su ubijena trojica Srba.

"Prema dosadašnjim informacijama koje imamo dvojica Srba su teško ranjena, trojica ubijena i postoji bojazan da je stradala i četvrta osoba", rekao je Vučić u izvanrednom obraćanju.

Kosovska policija je otkrila iznimnu količinu eksploziva, uniformi, logistike, hrane, opreme za barikade

Kosovska policija objavila je danas da je uspostavila kontrolu na teritoriju sela Banjska i da su od šestorice uhićenih dvojica ranjena.

Prištinski mediji izvijestili su da je na područje sela Banjska i općine Zvečan upućena pravosudno-policijska istražiteljska ekipa koja prikuplja dokaze, podatke i svjedočenja o jučerašnjem sukobu.

"Kosovska policija je otkrila iznimnu količinu eksploziva, uniformi, logistike, hrane, opreme za barikade, što je za nekoliko stotina drugih napadača. Spremni su da naruše suverenitet Kosova", izjavio je danas kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla prištinskim medijima.

EU zabrinuta oko nastavka napetosti

Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju Sjever Veton Ellsani potvrdio je srpskim medijima na sjeveru Kosova da je situacija u selu Banjska "trenutno mirna" te je "policijska operacija i dalje u tijeku" jer se "detaljno provodi pregled i očevid u cijelom selu" koje je od jučer ujutro pod blokadom.

"Pronalazimo granate, minobacače. To je sve rizično. Treba dobro pregledati sve, pa onda omogućiti i normalizirati kretanje", naveo je Ellsani za portal Kossev.

U međuvremenu, glasnogovornik Europske komisije Peter Stano poručio je da Europska unija prati situaciju na Kosovu i u bliskom je kontaktu s objema stranama i relevantnim institucijama.

Stano je ponovo istaknuo zabrinutost Bruxellesa zbog nastavka napetosti i činjenice da nema jasne deeskalacije. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više