Kotromanović o mogućem Putinovom nuklearnom napadu: Najopasnije su pametne budale

Foto: Screenshot RTL

AKTUALNU situaciju vezanu uz rat u Ukrajini u RTL Direktu komentirao je bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Za Elona Muska i njegovo "rješenje" za mir, Kotromanović je samo kratko komentirao da: "mlati praznu slamu".

"Ukrajina može samo nastaviti raditi to što radi. Recimo možemo uzeti i primjer da Musku netko uzme 20 posto firme i milijarde i milijarde i da netko sa strane predlaže kako će to biti riješeno. Ovdje sve ide prema tome da ni jedan ozbiljan političar ne može prihvatiti njegov prijedlog", objašnjava Kotromanović i dodaje da bi bilo najbolje da je sve bilo gotovo prije nekoliko mjeseci kroz mirovne sporazume.

"Ukrajinci ne mogu sada stati. Puni su morala i zapadne opreme i dobro im ide", ističe bivši ministar obrane.

"Najopasnije su pametne budale"

Cijeli svijet se boji nuklearnog napada. "Teško je reći hoće li zastrašivanje s nuklearnim oružjem biti samo blef jer se Putin bahati i teško podnosi poraze. Najopasnije su pametne budale. Oni su sigurno pametni, a da li su sigurno spremni prijeći tu crvenu liniju i baciti nuklearnu bombu nakon Drugog svjetskog rata samo oni znaju u njihovim glavama. Sve je otvoreno i moguće pogotovo ako Ukrajinci razbiju rusku elitnu postrojbu oko Hersona i zauzmu Herson i tako zaprijete Krimu", tvrdi Kotromanović.

"Ono što je velika prednost Ukrajina je to što, u odnosu na rusku vojsku, imaju dobru tu obavještajnu pripremnu postrojbu. Imaju u realnom vremenu preko satelita sliku stanja na bojištu i zato su toliko precizni. Rusi to nemaju i nemaju takve mogućnosti te su im sve više topnički napadi neprecizni", kaže Kotromanović.

Ruski diplomat večeras kaže: američka pomoć Ukrajini povećava vjerojatnost direktnog sukoba Rusije i NATO-a. "Stalno se govori o tome, već šest mjeseci. Da nije bilo pomoći teško bi Ukrajinci izdržali taj pritisak", dodaje bivši ministar.

Britanski The Times piše da Putin planira testirati nuklearno oružje na granici s Ukrajinom. I zastupnik ukrajinskog parlamenta kaže da ruski predsjednik planira baciti nuklearnu bombu negdje u slabo naseljeno područje.

"Dobro je što se Ukrajinci pripremaju i narod i vojska. Ali ne znamo koje su opcije, grozna je pomisao da se uopće razmišlja o tome i da netko razmišlja o tome u Kremlju da baci nuklearku na grad od 10.000 ljudi ili na područje gdje je 10-ak tisuća stanovnika. To bi bio užasan scenarij za cijeli svijet. To je otvaranje Pandorine kutije", smatra Kotromanović.

O dijeljenju joda u Kijevu: "Dobro je da se spremaju za najgori scenarij"

Stižu vijesti da u Kijevu dijele kalijev jodid. Znači da oni ozbiljno shvaćaju prijetnje? "Oni su prošli svašta u zadnjih sedam mjeseci i dobro je da vodstvo razmišlja i priprema se za najgori scenarij", kaže.

Na pitanje što je točno taktičko nuklearno oružje kojim prijeti Putin, Kotromanović, pojašnjava da se radi o oružju manje snage i kraćeg dometa, ali je razorno i ima velike posljedice za Ukrajinu i susjedne zemlje.

Večeras je važni savjetnik Volodimira Zelenskog kazao na CNN-u: "Mi planiramo vratiti sav naš teritorij. Pa i Krim". Kotromanović kaže da su mnogi mislili da će Ukrajina teško doći i na ovu razinu jer je ruska vojska bila pet puta veća od ukrajinske, ali su uspjeli jer imaju čeličnu volju i moral, ali i strašne gubitke. "Spremni su na sve i treba im skinuti kapu", zaključio je Kotromanović.

Pročitajte više