Kremlj: Četiri ukrajinske regije su dio Rusije. Oslobodit ćemo ih

Foto: EPA

KREMLJ je danas objavio da želi "osloboditi" dijelove istočne i južne Ukrajine koje je anektirao. No još nije u cijelosti definirao ciljeve svoje vojne kampanje i čini se da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odredio granicu kad je riječ o ukrajinskom teritoriju koji planira integrirati, piše Reuters.

Moskva je proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih pokrajina - Donjecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona - pošto je u rujnu održala tzv. referendume koje su Kijev, Zapad i većina zemalja članica UN-a odbacili kao lažne i nezakonite. Nijedna od tih pokrajina nije u cijelosti pod ruskom kontrolom i Moskva nije jasno rekla u kojoj ih mjeri anektira.

Planira li Rusija anektirati još teritorija? "O tome nema ni govora"

Na pitanje planira li Rusija integrirati još teritorija osim tih četiriju regija, Peskov je danas rekao: "O tome nema ni govora. Barem se u tom smislu ne govori. Ali ipak predstoji puno posla da se oslobodi teritorije, u nizu novih regija Ruske Federacije postoje okupirani teritoriji koji moraju biti oslobođeni."

"Mislim na dio Donjecke Republike, kao i ono što je postalo dio Ruske Federacije, a tada su to ponovno okupirale ukrajinske postrojbe", rekao je.

Ukrajina je istisnula ruske snage iz manjeg dijela Luhanske oblasti, a prošli mjesec ruska se vojska povukla iz svih dijelova Hersonske oblasti koje je kontrolirala na zapadnoj obali Dnjepra, uključujući glavni grad te pokrajine, Herson.

Pročitajte više