Kremlj: Zapad je izazvao globalnu krizu koja prijeti svjetskom gladi

Foto: EPA

ZAPADNE zemlje su izazvale globalnu krizu s hranom uvođenjem najtežih sankcija Rusiji u modernoj povijesti, tvrdi Kremlj.

"Rusija je uvijek bila pouzdan izvoznik žitarica. Mi nismo izvor problema. Izvor problema koji vodi prema svjetskoj gladi su oni koji su nam uveli sankcije", rekao je danas Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Naime, gotovo trećina svjetskih zaliha žitarica dolazi iz Rusije i Ukrajine. Ukrajina je također veliki izvoznik kukuruza i suncokretova ulja.

UN je objavio da se 36 zemalja oslanja na Rusiju i Ukrajinu za više od polovice uvoza žitarica, a među njima su i neke od najsiromašnijih država na svijetu - od Libanona preko Sirije, Jemena i Somalije do DR Konga.

Putin se slaže s procjenom UN-a

Prošlog tjedna glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je kako se vode "intenzivni razgovori" s Rusijom, Ukrajinom, Turskom, SAD-om i EU kako bi se opet omogućio izvoz žitarica iz Ukrajine, dodavši kako svjetska prehrambena kriza postaje sve gora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, objavio je Kremlj, slaže se s procjenom UN-a da se svijet suočava s prehrambenom krizom koja bi mogla dovesti do gladi.

Rusija i Ukrajina zajedno su proizvodile gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice. Ukrajina je također bila veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i repičinog ulja, dok Rusija i Bjelorusija, koja Moskvi daje potporu u ratu unatoč sankcijama, osiguravaju pak više od 40 posto globalnog izvoza potaše - hranjiva za poljoprivredne kulture.

UN je priopćio da 36 zemalja računa na opskrbu iz Rusije i Ukrajine za više od polovine svog uvoza pšenice, uključujući i neke od najsiromašnijih, primjerice Libanon, Sirija, Jemen, Somalija i Demokratska Republika Kongo.

Blinken: Rusija koristi hranu kao oružje

Kremlj je objavio da je Ukrajina onemogućila komercijalni transport minirajući njihove vode.

Ukrajina je zbog ruske okupacije izgubila neke od svojih najvećih morskih luka, uključujući Herson i Mariupolj, a sada strahuje da bi Rusija mogla pokušati zauzeti i treću veliku luku, Odesu.

Dmitrij Peskov je rekao da Rusija nije spriječila Ukrajinu da željeznicom izvozi žito u Poljsku - što je puno sporija metoda - unatoč činjenici da je Zapad u suprotnom smjeru slao oružje. Dužnosnik UN-ove agencije za hranu izjavio je prije dva tjedna da je gotovo 25 milijuna tona žitarica zapelo u Ukrajini zbog infrastrukturnih teškoća i blokiranih morskih luka.

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je Rusiju u četvrtak da hranu koristi kao oružje, držeći zalihe kao "taoce" ne samo za Ukrajince već i milijune ljudi širom svijeta.

Pročitajte više