Kremlj: Zelenskij zaziva početak nuklearnog rata

Foto: EPA

RUSIJA je "najviše antieuropska država na svijetu", poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij europskim čelnicima okupljenima na prvom skupu Europske političke zajednice i zatražio da pomognu i uvedu još sankcija Rusiji, prenose agencije.

Na dan kada je Ukrajina prvi put objavila da je na jugu oslobodila 400 km četvornih od ruske okupacije, Zelenskij je u obraćanju putem videoveze upozorio koliku opasnost predstavlja Rusija. Rusija sada ima samo jednu politiku, a to je "rat protiv Ukrajine, protiv Europe, protiv svijeta", rekao je Zelenskij, prenosi agencija dpa. 

Šefove država i vlada okupljene u Pragu pozvao je da učine sve što mogu da zaustave rat u njegovoj zemlji. Pozvao je na još sankcija protiv Rusije, jaču vojnu potporu Ukrajini kako "ruski tenkovi ne bi došli do Varšave ili Praga" te sigurnosna jamstva dok se njegova zemlja ne pridruži NATO-u. "Treba kazniti agresora", naglasio je dodavši: "Doći će dan kada će rusko zlo izgubiti."

Zelenskij je danas održao govor i Institutu Lowy u Australiji. Govoreći putem videolinka, Zelenskij je pozvao svijet da "pokaže snagu" nakon aneksije četiri ukrajinske regije. "Šef Rusije sada pažljivo analizira reakciju svijeta na lažne referendume koje je organizirao na ukrajinskom tlu i na najavu aneksije našeg teritorija", rekao je Zelenskij.

"Zanima ga ima li još uvijek potencijala za eskalaciju. Ako je sada svjetska reakcija slaba, Rusija će smisliti neku novu eskalaciju", dodao je.

Kremlj: On poziva na početak nuklearnog rata

Kremlj je optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da poziva na nuklearni rat u današnjem obraćanju institutu Lowy u Australiji. Kremlj tvrdi da su njegovi komentari "poziv na početak nuklearnog rata".

O ruskoj objavi da Zelenskij zaziva nuklearni rat oglasio se i Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Ukrajine.

"Još jedna ruska laž. Zelenskij ništa nije rekao o nuklearnom napadu na Rusiju. Zelenskij je podsjetio na nuklearnu ucjenu od strane Rusije i predložio da se preventivno ocrtaju posljedice za Rusiju i intenziviraju udari na nju  u vidu sankcija i oružane pomoći Ukrajini", napisao je Podoljak.

Oslobođeno 400 km četvornih Hersona

Ukrajina je u četvrtak objavila da su ruske snage pod jakim pritiskom ukrajinske protuofenzive.

"Ukrajinske oružane snage oslobodile su više od 400 km četvornih regije Herson od početka listopada", rekla je ranije u četvrtak glasnogovornica vojnog zapovjedništva jug Natalija Gumenjuk.

Time je prvi put Ukrajina službeno objavila koliko je okupiranog područja na jugu vratila pod svoju kontrolu.   

Ukrajinske snage u ofenzivi su na svim frontovima od početka rujna i već su ponovno osvojile veći dio regije Harkiva, na sjeveroistoku, kao i važna logistička čvorišta poput Kupjanska i Limana na istoku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više