Krišto tražila počast samo za djecu koju su ubili Srbi. Bijesna je jer je odbijena

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NEZAVISNA zastupnica Karolina Vidović Krišto oglasila se priopćenjem nakon što je izbačena iz sabora. Krišto je, podsjetimo, na početku saborske sjednice u srijedu predložila odavanje počasti ubijenoj djeci u Domovinskom ratu, no predsjednik sabora to nije dopustio, tumačeći da takve stvari treba unaprijed dogovoriti, a zbog kršenja Poslovnika Jandroković ju je i potjerao iz sabornice. 

Ako je i bilo kakve dileme, iz priopćenja koja je Krišto sada poslala jasno je da je tražila da sabor oda počast za djecu ubijenu u ratu, ali samo za onu koju su ubili Srbi. I to, kakve slučajnosti, baš dan nakon 30. obljetnice ubojstva 12-godišnje Aleksandre Zec, koju su u Zagrebu 1991. strijeljali merčepovci. 

"Nećemo tako, sjednite. Ovo je zlouporaba, izvolite sjesti…", upozoravao je Jandroković Vidović Krišto koja je odbijala prestati pričati, nakon čega joj je dodijelio tri opomene i mjeru udaljenja sa sjednice.

 

"Odati počast ubijenoj djeci je nešto što zaslužuje da se radi i to trebamo činiti, ne samo djeci nego svima koji su ubijeni, civilnim žrtvama i hrvatskim braniteljima, no ono što je učinila, smatram krajnje neprimjerenim, provokacijom kojom je željela mene i sve ostale dovesti u neugodnu situaciju", istaknuo je Jandroković nakon što je izbacio Krišto iz sabora. 

Ubrzo nakon izbacivanja Vidović Krišto se oglasila priopćenjem.

Prenosimo ga u cijelosti.

Priopćenje Vidović Krišto

"Današnje odbijanje predsjednika Sabora Jandrokovića da Hrvatski sabor minutom šutnje oda počast 402 ubijene djece koju je ubio srpski agresor za svaku je osudu. 

Gospodin Jandroković je time još jednom pokazao da za vladajuću kastu u Hrvatskoj ne postoje ni svetinje ni civilizacijski standardi, već isključivo njihovi osobni interesi. Biti izbačen iz sabornice od takve osobe nije kazna, već potvrda rada u službi općeg interesa, istine i pravde.

Agresivno te napose bezosjećajno i protucivilizacijsko odbacivanje odavanja počasti ubijenoj djeci bit će zapisano kao jedna od većih sramota današnjih vlastodržaca. Osim što korupcijom nanose nepravdu hrvatskim građanima, plenkovićevsko-jandrokovićevska vladajuća struktura vrijeđa i najsenzibilnije osjećaje hrvatskog naroda!

Zašto Jandroković, koji ima niz suradnika koji mu asistiraju u njegovu poslu, nije predložio odavanje počasti ubijenoj djeci, a povodom 30. godišnjice smrti te djece? Upravo je to obveza predsjednika Sabora. Ili jandrokovićevsko-plenkovićevska vrhuška ne smije komemorirati hrvatske žrtve s ciljem omalovažavanja i obezvrjeđivanja hrvatskih žrtava kako bi se hrvatska povijest nadalje mogla krivotvoriti? 

Ovaj zahtjev je Jandroković odbio:

'Predlažem da odamo počast ubijenoj djeci u domovinskom ratu. Naime, srpski agresor je ubio 402 djece. U Vukovaru je ubijeno dijete od 6 mjeseci, mali Ivan Kljajić, 
a u Širokoj Kuli srpske su postrojbe žive zapalile 9 civila, među kojima je bila trinaestogodišnja Verica Nikšić, kojoj se ni danas ne zna gdje su joj posmrtni ostaci.

Taj strašni zločin, ubijanje 402 djece, moramo osuditi te se vječno sjećati kako se nikada ne bi ponovio.'

Osoba koja ima srce ovakav zahtjev odbiti nije dostojna obavljati javnu dužnost u Hrvatskoj. Jandroković je ovim činom uvrijedio najnevinije žrtve Domovinskog rata.

Treba jasno kazati da Jandroković upravlja nedostojno Hrvatskim saborom, on devastira rad Sabora, i to s vrlo jasnim ciljem, a on je omogućiti Vladi da bez nadzora može provoditi svoju koruptnu i netransparentnu politiku. 

Jandroković se smatra asistentom predsjednika Vlade Plenkovića, kao što je to bio i Sanaderu, ali hrvatski porezni obveznici ga ne plaćaju za asistenta, već da predsjeda Hrvatskim saborom, što on ne čini.

Svi oni koji podržavaju ovakvu politiku, moraju biti svjesni da sudjeluju u rabotama protiv hrvatske budućnosti, protiv istine i protiv osnovnih načela pravednosti.

Pozivam sve demokratske misleće ljude u Hrvatskoj da se suprotstave protupravnim rabotama današnjih vladajućih struktura i podupru borbu za vladavinu prava, jednakost pred zakonom svih građana i uspostavu temeljnih europskih vrijednosti u našoj Domovini", napisala je Krišto.

Pročitajte više