Kuleba: Na 17 adresa ukrajinskih veleposlanstava poslane bombe i dijelovi životinja

Foto: EPA

UKRAJINSKI ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je 17 adresa ukrajinskih veleposlanstava diljem svijeta posljednjih dana primilo pisma-bombe ili pakete koji sadrže dijelove životinja, uključujući kravlje oči.

"Počelo je eksplozijom u veleposlanstvu Ukrajine u Španjolskoj", rekao je Kuleba. "Ali ono što je uslijedilo nakon ove eksplozije bilo je čudnije, da ne kažem - bolesno", rekao je u intervjuu za CNN.

Pismo-bomba u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu ostavila je u srijedu lakše ozljede jednog člana osoblja. Druga su pisma  poslana španjolskom premijeru, zamjeniku premijera i američkom veleposlanstvu.

"Tko ima koristi od ovoga? Možda Rusija jer gubi diplomatsku bitku"

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko rekao je da su među onima koji su primili pakete veleposlanstva u Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Italiji i Austriji.

Na pitanje tko misli da stoji iza pisama, Kuleba je za CNN rekao: “U iskušenju sam reći, da odmah imenujem Rusiju, jer prije svega morate odgovoriti na pitanje, tko ima koristi od toga? Možda je ovaj teroristički odgovor ruski odgovor na diplomatski užas koji smo mi stvorili za Rusiju na međunarodnoj areni, a oni ovako pokušavaju uzvratiti dok gube prave diplomatske bitke jednu za drugom."

Rusija je odbacila bilo kakvu odgovornost za pakete u Madridu. U srijedu je španjolsko veleposlanstvo priopćilo: "Svaka teroristička prijetnja ili čin, a još više usmjeren protiv diplomatske misije, za svaku je osudu."

Pročitajte više