Kuna oslabila prema dolaru za 1.16 posto

Foto: Shutterstock

KUNA je na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj, u odnosu na tečajnicu od petka, ojačala prema euru za blagih 0.01 posto, a za 1.16 posto oslabila prema američkom dolaru, čiji je srednji tečaj na novoj najvišoj razini u više od 20 godina.

Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB), koja se primjenjuje od utorka, iznosi 7.518691 kunu.

Od sutra primjenjivi srednji tečaj dolara od 7.794621 kunu najviši je u proteklih više od 20 godina, s obzirom na to da je posljednji put iznad danas utvrđene razine bio 14. lipnja 2002. godine, kada je iznosio 7.80 kuna.

Vrijednost dolara i na valutnim tržištima je jutros u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta dosegnula novu najvišu razinu od svibnja 2002. godine, a što je između ostalog posljedica agresivnog povećanja kamatne stope američke središnje banke Fed.

Od drugih važnijih inozemnih valuta, na danas utvrđenoj HNB-ovoj tečajnici kuna je za 0.38 posto oslabila u odnosu na švicarski franak, a ojačala za čak 2.83 posto prema britanskoj funti.

Od sutra će se tako primjenjivati srednji tečaj franka od 7.885360 kuna i funte od 8.329114 kuna.

Naime, funta se nalazi pod snažnim pritiskom jer je ekonomski plan nove vlade izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih financija.

Najavila je smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala gospodarstvo, što će financirati najvećim zaduženjem od 1972. godine. No, kritičari su ustvrdili da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.

Naime, prošloga je tjedna britanska središnja banka povećala kamate za 0.50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je gospodarstvo vjerojatno već u recesiji.

Pročitajte više