Kupili smo banane. Na vladinoj stranici jedna cijena, u dućanu druga

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NA VLADINOJ aplikaciji Kretanje cijena sada se nalaze cijene za preko 300 artikala iz najvećih trgovačkih lanaca. Ministar gospodarstva Damir Filipović rekao je da su od danas cijene 10 najvećih trgovačkih lanaca u aplikaciji, a to su Konzum, Spar, Lidl, Kaufland, Tommy, Studenac, Plodine, NTL, KTC i Mlin i pekare.

Tommy, Konzum i KTC slali su cijene od siječnja, kada je Ministarstvo gospodarstva zatražilo od 10 najvećih trgovačkih lanaca da dostave cijene 80 artikala za cijelu prošlu godinu.

Također, tražili su da im svaka dva tjedna dostavljaju te podatke kako bi građani na jednom mjestu mogli uspoređivati cijenu proizvoda.

Kada to neki trgovački lanci nisu učinili, vlada je odlučila poslati "popisivače" da popišu cijene. Kako je rekao Filipović, ti popisivači su bili iz "specijalizirane firme" koja se time bavi. 

Drugačije cijene u dućanu i na aplikaciji

Sada kada je u aplikaciji 10 najvećih trgovačkih lanaca, cijene i proizvodi su nepregledni i nejasni. Osim toga, danas smo nakon kupovine banana vidjeli da cijena na aplikaciji i na polici trgovine nije ista. Ovako sada izgleda aplikacija:

Također, u kategoriji "Banane" piše da Lidl, Kaufland, NTL, Mlin i pekare, Plodine, Spar, Studenac nabavljaju banane iz Konzuma. No, u jednom Sparu danas smo vidjeli da je proizvođač njihovih banana Banananera Las Mercedes S.A., a uvoznik i distributer Dodir prirode d.o.o.

Cijena banane u Sparovoj trgovini je 1.49 eura, a na aplikaciji piše da je 1.45 eura, što znači da na aplikaciji piše jedno, a u dućanu drugo. Podsjetimo, Spar je jedan od lanaca koji nije sam dostavio podatke o cijenama, nego su popisane. Čini se da su popisivači, plaćeni za to, krivo zapisali cijenu. Spar kao dućan nije dužan pravdati cijenu, kakva god ona bila.

Vlada za popisivanje cijena angažirala tvrtku, Filipović tvrdi da to košta manje od 200.000 kuna

"Nije se ništa promijenilo, od početka imamo tri lanca, Tommy, Konzum i KTC, koji su se izuzetno ponijeli prema svim hrvatskim građanima jer su dostavili zatražene cijene za oko 350 proizvoda. Druge lance smo još jednom ovaj tjedan pozvali da se dobrovoljno priključe inicijativi, no nisu to napravili.

Mi smo te cijene popisali i građani od danas imaju na aplikaciji 10 lanaca i moći će donositi informirane odluke o kupovini i odlučiti kome dati povjerenje. Za popisivanje smo angažirali tvrtku koja se specijalizirano time bavi i ona će to obavljati dok god bude potrebe za aplikacijom. Trošak je ispod 200.000 kuna ispod godinu dana", rekao je danas Filipović, prenosi N1.

Ministar je dodao da je aplikacija dosad posjećena 440.000 puta.

 

Pročitajte više