Liječnica: Čovjek iz Hrvatske zaražen boginjama vjerojatno je imao spolne odnose

Screenshot: Nova TV

HRVATSKA je zabilježila prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama. Muškarac sa simptomima jučer se javio u zagrebačku infektivnu kliniku "Fran Mihaljević", a prema riječima stručnjaka, vjerojatno se zarazio na zapadu Europe.

Infektologinja Adriana Vince iz Klinike za infektivne bolesti o toj je temi govorila u Dnevniku Nove TV.

Sumnja se da je zaraženi čovjek imao spolne kontakte s više osoba

"Čvrsta sumnja je da je čovjek bio u inozemstvu, da je imao određene spolne kontakte s više osoba, što je veći rizik za majmunske boginje", kazala je Vince. Ona je, među ostalim, pojasnila da osoba prestaje biti zarazna kada se sve promjene na koži sasuše i otpadnu. Kazala je kako to kod majmunskih boginja traje i do četiri tjedna.

Vince se osvrnula i na trenutnu situaciju s koronavirusom u infektivnoj klinici.

"Kod nas u bolnici je blagi porast u broju testova. Što se tiče hospitalizacija, tu isto bilježimo blagi porast. Po danu primamo do tri osobe i tako u zadnjih nekoliko dana", rekla je Vince. Okvirno je pojasnila i podvarijantu omikrona.

Vince kaže da su zbog korone uglavnom hospitalizirani stariji

"Postotak nove varijante omikrona je još uvijek nizak u našim uzorcima. Zadnjih nekoliko dana ima nešto više osoba koje imaju visoku temperaturu nekoliko dana. Što se tiče hospitaliziranih, to su uglavnom bile starije osobe s brojnim komorbiditetima i nije bilo puno potrebe za liječenjem u jedinicama intenzivnog liječenja", kazala je Vince. Istaknula je kako ECDC smatra tu varijantu zabrinjavajućom.

"Na nekim eksperimentima pokazuje da bi mogla imati veću transmisibilnost, da bi mogla napraviti težu kliničku sliku i izbjegavati imunološki odgovor koji smo već stekli", zaključila je Vince.

Pročitajte više