Liječnica iz Zarazne: Nikad toliko bolesnika na ECMO-u, na respiratoru trudnica (31)

Foto: HRT

U KLINICI za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u protekla 24 sata preminule su dvije osobe. Preminuli su jedna starija osoba te 67-godišnjak, bez kroničnih bolesti i koji nije bio cijepljen. U Klinici su trenutno hospitalizirana 84 bolesnika različite životne dobi te devetero djece.  

"Među hospitaliziranima s težom kliničkom slikom nitko nije cijepljen. U našem Zavodu za intenzivnu medicinu čak 12 osoba je priključeno na aparat ECMO, odnosno na aparat za izvantjelesnu oksigenaciju. To su teški bolesnici, neposredno životno ugroženi. Također, nitko od njih nije cijepljen", kazala je za HRT prof. dr. sc. Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Poručila je da je situacija u Intenzivnoj ozbiljna.

"Nikad nije bio toliki broj bolesnika priključen na ECMO aparat u našoj klinici. Imamo, nažalost, i mladu trudnicu od 31 godinu u 21. tjednu trudnoće koja je na respiratoru. Za sada je stabilno i nadamo se da će tako i ostati", dodala je.

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 1947 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 15 osoba. Na bolničkom je liječenju 871 pacijent, a na respiratoru njih 114. 
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više