Liječnici o smrti Matijanića: Treba reći da je zdravstvo u katastrofalnom stanju

Foto: FaH, Index

HRVATSKA liječnička komora (HLK) oglasila se o smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića. U priopćenju pozivaju medije i sve građane da ne generaliziraju i agresivno optužuju liječnike, medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike. Isto tako, oštro kritiziraju zdravstveni sustav navodeći da isti nije učinkovito organiziran, da su financije nedovoljne te navode još problema. Priopćenje prenosimo u nastavku:

"Nagli i težak odlazak gospodina Vladimira Matijanića izazvao je veliku bol svih koji su ga voljeli, cijenili i poštovali. Gospodin Matijanić je bio izvrstan istraživački novinar i njegova prerana smrt je značajan gubitak za hrvatsku javnost. Hrvatska liječnička komora, stoga, još jednom izražava iskreno žaljenje i sućut obitelji, kolegama i prijateljima zbog ovog velikog gubitka.

Liječnička komora poziva sve liječnike da u svojoj javnoj komunikaciji uvijek vode obzira o etičkim principima liječničkog poziva, o poštovanju pacijenta i o zaštiti njegove privatnosti i digniteta, kao i da se suzdrže od iznošenja neprovjerenih informacija, mišljenja temeljenih na nepotpunim činjenicama te neprihvatljivih komentara nedostojnih liječničke profesije", pišu iz HLK-a.

"Molimo medije i građane da ne generaliziraju i agresivno optužuju"

Iz HLK-a navode da razumiju zabrinutost i ljutnju građana, ali pozivaju medije da se suzdrže od generaliziranja i agresivnog optuživanja zdravstvenih djelatnika.

"Razumijemo zabrinutost i ljutnju hrvatskih građana zbog ove tragične smrti. Držimo da je zbog zaštite interesa kako pacijenata, tako i liječnika i drugih zdravstvenih radnika nužno detaljno ispitati sve okolnosti smrti gospodina Matijanića. Komora je zakonski obvezna ispitati stručne odluke i medicinske postupke liječnika koji su zdravstveno zbrinjavali Matijanića.

Obvezna je i nadzirati etičko postupanje liječnika, kako u odnosu prema pacijentima, tako i u javnoj komunikaciji. Postupke koje su u njenim ovlastima Komora je već pokrenula, a rezultati tih postupaka i postupaka drugih nadležnih tijela su jedini način za utvrđivanje svih relevantnih okolnosti i činjenica.

Komora također poziva masovne medije kao i sve građane, imajući razumijevanja za njihovu zabrinutost, da ne generaliziraju i agresivno optužuju liječnike, medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike. Poticanje mržnje i bijesa na liječnike i druge zdravstvene djelatnike može donijeti isključivo loše posljedice cijelom našem društvu. Ističemo da najveći broj hrvatskih liječnika svakodnevno časno i odgovorno obavlja svoj poziv", navode.

"Hrvatsko zdravstvo nije učinkovito, zastarjelo je, a deficit liječnika i sestara je ogroman"

Oštro su kritizirali hrvatski zdravstveni sustav.

"Nažalost, sustav u kojem rade im to ne olakšava, nego otežava. Trebamo jasno reći: hrvatsko zdravstvo nije učinkovito organizirano, financije su nedovoljne, upravljački je nezadovoljavajuće, infrastrukturno zastarjelo, a kadrovski deficit liječnika i medicinskih sestara je ogroman.

Primarna zdravstvena zaštita se urušava i već je značajno devastirana, bolnički liječnici rade po tri milijuna prekovremenih sati godišnje, mladim liječnicima je ukinut obvezan pripravnički staž i tako su bačeni u vatru bez praktičnog radnog iskustva, ne postoji učinkovita sustavna kontrola kvalitete i sigurnosti bolesnika u zdravstvu, niti cjelovito praćenje ishoda liječenja, a listama čekanja se nitko kontinuirano sustavno ne bavi. Ranije usvojene reformske mjere kao što su primjerice nacionalni plan bolnica ili akreditacija zdravstvenih ustanova nisu uopće provedene.

"Već godinama upozoravamo na probleme"

Hrvatska liječnička komora i ostale liječničke organizacije već godinama upozoravaju na ove probleme, kao i na kontinuirano smanjivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite, predlažući rješenja. Međutim, sustavna reakcija Ministarstva zdravstva i državne administracije izostaje.

Komora podsjeća da hrvatski zdravstveni sustav uvelike počiva i opstaje upravo na žrtvi, odricanju i entuzijazmu liječnika, medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika", zaključuju.

Pročitajte više