Kaos s testiranjem u ordinacijama. Liječnici bijesni: Ne testiramo, tri su razloga

Foto: Goran Kovačić, Robert Anić/Pixsell

DANAS je trebalo krenuti testiranje u svim ordinacijama obiteljske medicine prema naputku Ministarstva zdravstva, međutim liječnici s kojima smo razgovarali rekli su nam da oni ne provode testiranja i to iz više razloga. Prvi i glavni je taj što ne žele izlagati zarazi pacijente koji nisu pozitivni, a drugi je taj da, kako nam kažu, nemaju vremena.

Treći razlog navela je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić koja ne provodi testiranja u svojoj ordinaciji, a vezano je s naplatom testiranja. Ona je za Index rekla kako nije dobila BAT-ove (brze antigenske testove), ali i da nema prostor niti vremena u kojem bi mogla provoditi testiranja. Navodi i kako suprotno medijskim napisima da većina liječnika obiteljske medicine imaju uvjeta za testiranje, to apsolutno ne odgovara istini.

"Nismo dobili apsolutno ni jedno stručno obrazloženje ni upute od strane epidemiologa kako to izvesti. Uz sve to, HZZO ne plaća test ako je isti negativan, s tim da se BAT plaća domu zdravlja, a ne liječniku i sestri. Istovremeno dom zdravlja ne zna kako to legalno proslijediti zaposlenicima i ne može zasad ništa isplatiti", kazala je Nataša Ban Toskić za Index.

Zagrebački liječnik: Testiranje je nemoguće provesti u svakoj ordinaciji

Predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora HLZ-a dr. Dragan Soldo za Index je rekao da on u svojoj ordinaciji ne provodi testiranja. "Samo danas sam primio već 134 maila, a još nije ni podne. Moram odgovoriti na svaki, ljudi mi šalju mailove za sve članove obitelji, ako je netko pozitivan, moram upisati cijelu obitelj. Uz to mi dolaze i naručeni pacijenti na preglede", kaže nam.

Navodi kako se to jednostavno ne može izvesti u svakoj ordinaciji zbog epidemioloških razloga i nedostatka vremena. Istaknuo je da su i dalje potrebni izdvojeni punktovi na kojima se kao i prije treba provoditi testiranje te da su isti dobro funkcionirali, a to je potrebno nastaviti i dalje. Na taj način bi se, smatra, spriječilo miješanje bolesnih i zdravih.

"Samo oni koji imaju uvjete mogu provoditi testiranja. Mi jednostavno ne smijemo dovoditi zaražene na isto mjesto gdje su nam ostali pacijenti, to se ne smije raditi. Potrajat će to s testiranjima, dok se to ustabili u praksi. Prije su neki liječnici imali certifikat da mogu provoditi testiranja, sad ga svi imaju, no pitanje je kad ćemo u praksi moći provoditi ta testiranja", ističe dr. Soldo.

Splitska liječnica: Ne dozvoljavam da mi uđe pacijent s omikronom koji je još zarazniji

Dr. Vikica Krolo, liječnica iz Splita, za Index je rekla da ona ne može provoditi testiranja. "Osobno smatram da već dvije godine radimo po epidemiološkim kriterijima, naručujemo pacijente, pazimo da nam u ordinaciju ne uđe pozitivan pacijent, a po tim pravilima koja su nepromijenjena, sad da ja dozvolim da mi uđe pacijent s omikronom koji je još zarazniji", rekla je dr. Krolo za Index.

Ne dozvoljava, kaže, da joj u ordinaciju uđe pozitivan pacijent na testiranje jer jednostavno nema, napominje, epidemiološki prostorne uvjete koji zadovoljavaju uvjete testiranja tako da neće ni provoditi testiranja.

"Meni i dalje pacijenti redovno dolaze na preglede i kontrole i ne mogu raditi testiranja u svojoj ordinaciji jer bih ih time ugrozila, kao i osoblje. BAT-ove radim povremeno, no samo kad posumnjam da mi je već ušao pacijent sa sumnjom na covid, ali kako sam rekla, ja ne mogu biti testni punkt, punktu nije mjesto u ordinaciji", zaključuje.

Šibenski liječnici ljutiti, Beroš im oduzima 8 sestara i hitno šalje u bolnicu

Liječnicima u Domu zdravlja Šibenik prisjeo je, pak, naputak Ministarstva zdravstva koji je potpisao ministar Beroš. U njemu traži od DZ-a da hitno ustupi šibenskoj bolnici osam sestara dok se istovremeno od liječnika traži da provode testiranja. Tako, navode, dodatno ostaju bez sestara koje su im ionako potrebne za veliku količinu posla koji imaju.

Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić istaknuo je da domovi zdravlja i Ministarstvo trebaju nekako pomoći liječnicima u organizaciji testiranja. Smatra kako je riječ o dosta velikom organizacijskom zahvatu.

"Trebaju na način da se vrijeme odvoji za ljude sa simptomima, koji se trebaju testirati, u odnosu na ljude bez simptoma koji trebaju test, a u odnosu na sve one koji ne trebaju test tako da to je jedan veliki organizacijski zahvat i to ne može jedan liječnik obiteljske medicine sam", smatra Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a.

Beroš: Dosad je testiranja radilo 995 od 5000 ordinacija primarne zaštite

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je pak u četvrtak kako je dosad 995 ordinacija primarne zdravstvene zaštite od ukupno 5000 ordinacija obavljalo brza antigenska testiranja pa ih je zbog izvanredne situacije pozvao da odgovore na potrebe testiranja svojih osiguranika.

Brza antigenska testiranja dosad je radilo 370 ordinacija obiteljske medicine, 558 stomatoloških i 17 ordinacija pedijatrije. Napravljeno je 125.000 testiranja, rekao je Beroš novinara prošli tjedan nakon sjednice vlade.

 

Ima preporuku za liječnike kad da provode testiranja

Odgovarajući na prosvjede liječnika obiteljske medicine, Beroš je poručio da je njegov zadatak kao ministra organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke za proširenjem testiranja. "U kontekstu epidemije i novih izazova, jednostavno smo smatrali kako je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć", kaže.

Bolnice su opterećene liječenjem i još k tome testiraju, pa u tome segmentu ne možemo od njih tražiti povećanje kapaciteta. Možemo omogućiti da svi liječnici obiteljske medicine brinu za svoje osiguranike, dodao je.

"Znam da su preopterećeni, ali nismo u normalnim vremenima, proglašena je svjetska epidemija i zbrinjavanje oboljelih od epidemije je naš primarni zadata. Mogu testirati tijekom posljednjeg sata radnog vremenak", ističe Beroš.

Pročitajte više