Djevojčicu s invaliditetom u Poljskoj silovao ujak. Bolnice odbile napraviti pobačaj

Ilustracija: Shutterstock

BOLNICE na sjeveroistoku Poljske odbile su izvršiti abortus silovanoj 14-godišnjoj djevojčici s invaliditetom, zbog čega je ona morala putovati preko cijele zemlje u glavni grad Varšavu kako bi obavila prekid trudnoće.

Liječnici u Poljskoj imaju se pravo pozvati na priziv savjesti u slučaju pobačaja, ali bolnice su dužne obavijestiti pacijente gdje mogu dobiti zakonski prekid trudnoće. Čini se da se u ovom slučaju to nije dogodilo.

Glasnogovornik poljskog ministarstva zdravstva potvrdio je da se lokalne bolnice nisu pridržavale pravila.

Djevojčicu silovao ujak

O slučaju je prva izvijestila Federa, nevladina organizacija koja se bori za seksualna i reproduktivna prava žena. Oni su objavili da je 14-godišnjakinju s intelektualnim teškoćama silovao njezin ujak.

Za zločin se doznalo tek kada je djevojčica ostala trudna, nakon čega je slučaj prijavljen tužiteljima. Iako je Poljska uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja 2021., silovanje i incest i dalje su jedna od dvije okolnosti u kojima je pobačaj dopušten. Druga je prijetnja zdravlju ili životu majke.

Međutim, kada je teta djevojčice zatražila pomoć u Podlaskom vojvodstvu, sjeveroistočnoj pokrajini u kojoj žive, lokalne bolnice su odbile izvršiti pobačaj pozivajući se na priziv savjesti.

Bolnice ju nisu niti uputile na liječnike koji bi mogli prekinuti trudnoću. To je navelo tetu da kontaktira Federu, koja je zatim organizirala da se djevojčicu prebaci u bolnicu u Varšavi.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Wojciech Andrusiewicz potvrdio je da su bolnice u ovom slučaju "djelovale protivno zakonskim odredbama". "Takav pobačaj treba ili izvršiti ili bolnice trebaju naznačiti mjesto gdje se takav pobačaj može izvesti", rekao je za TVN.

Paweł Grzesiewski, glasnogovornik povjerenika za prava pacijenata, također je rekao za TVN da se pojedinačni liječnici mogu pozvati na priziv savjesti, ali cijele bolnice ne mogu. Njegov ured naložio je inspekciju.

Oporba traži ukidanje priziva savjesti

Oporbeni političari, međutim, traže izmjene zakona o pobačaju, pa čak i ukidanje priziva savjesti.

"Priziv savjesti je barbarski i nehumani zakon koji liječnici stalno iskorištavaju. Trebalo bi ga ukinuti", rekla je Katarzyna Kotula, zastupnica Ljevice (Lewica), druge najveće oporbene skupine u Poljskoj, prenosi Poljska tiskovna agencija (PAP).

"Mlade djevojke pate zbog vaših glupih zakona", rekao je članovima vladajuće nacionalno-konzervativne koalicije još jedan zastupnik ljevice Paweł Krutul, koji dolazi iz Podlaskog vojvodstva. "Pogledajte kakvu ste sudbinu pripremili Poljakinjama. To je sramota."

Ljevica je pisala ministru zdravstva Adamu Niedzielskom zahtijevajući od njega da objasni "kako je moguće da u 21. stoljeću djevojka izložena tako gnusnom zločinu ne može ostvariti svoja prava u svojoj pokrajini".

Slučaj je komentirao i Donald Tusk, čelnik najveće oporbene stranke, centrističke Građanske platforme (PO). Rekao je da je to još jedan primjer ambijenta koji je stvorila vladajuća koalicija.

Liječnici često oklijevaju izvršiti pobačaj zbog straha od pravnih posljedica, rekao je, prepuštajući trudnoću žena "tužiteljima ili političarima vladajuće stranke".

Ukazao je na još jedan zloglasni slučaj iz 2021. godine u kojem je trudnica umrla od septičkog šoka nakon što su liječnici čekali da njezin fetus, kojemu su dijagnosticirane teške urođene mane, prvo umre.

Pročitajte više