Liječnici u SAD-u transplantirali svinjski bubreg moždano mrtvom pacijentu

Foto: 123rf

AMERIČKI kirurzi uspješno su transplantirali svinjski bubreg moždano mrtvom pacijentu. Smatraju da bi učestala primjena ove procedure mogla u konačnici riješiti problem manjka organa donatora.

Pacijent je bio moždano mrtav, odnosno na umjetnom održavanju života bez izgleda za oporavak. Stručnjaci su koristili bubreg od genetski modificirane svinje kako bi spriječili da ga ljudsko tijelo prepozna kao strani objekt i odbaci.

Liječnici smatraju da se radi o do sada najnaprednijem eksperimentu na tom području. Naime, slični pokusi su do ovog trenutka rađeni samo na primatima, ali ne i na ljudima.

"Bubreg je funkcionirao normalno"

Kirurzi bolnice sveučilišta New York su tijekom dvosatne operacije povezali svinjski bubreg s krvnim žilama pacijenta kako bi provjerili hoće li bubreg normalno funkcionirati ili će ga tijelo odbaciti. Tijekom sljedeća dva i pol dana pomno su pratili rad organa, radeći brojne provjere i testove.

"Bubreg je funkcionirao normalno i izgleda da ga tijelo nije odbacilo", kazao je za BBC liječnik Robert Montgomery.

Montgomery, koji je i sam prošao transplantaciju srca, kazao je kako je od velike važnosti da se pacijentima na listi čekanja osigura što veći broj organa.

"Trenutno oko 40% pacijenata koji čekaju na transplantaciju umre prije nego što stignu na red. Već koristimo svinje kao hranu i u medicinske svrhe, tako da ovo nije nešto puno drugačije", dodao je liječnik.

Pročitajte više

 

Pročitajte više