Liječnik: Imamo sve više oboljelih od mišje groznice, to može biti opasna bolest

U HRVATSKOJ je zabilježeno više desetaka slučajeva zaraze mišjom groznicom. Slučajevi zaraze bilježe se u Gorskom kotaru, ali i u okolici Karlovca, Zagreba te u Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Tim povodom RTL je razgovarao s Zoranom Barušićem, zamjenikom ravnateljice zagrebačke Klinike za infektivne bolesti.

Kako se ne zaraziti?

Kada govorimo o ovoj groznici, trebaju građani paziti na boravak u prirodi. Virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, ali simptomi mogu biti ozbiljni.

Ovaj broj zaraženih koji vidimo - je li to nešto što je uobičajeno?

Mi znamo za situacije koje variraju od godine do godine, imamo mišje godine kada je najezda glodavaca povećana i tih godina je bio povećan broj oboljelih. Ne mogu reći je li to ova godina, ali činjenica je da je u ovom trenutku povećan broj od ove bolesti koja može biti teška.

Koji su savjeti, kako se paziti?

Boravak u prirodi uz sve pogodnosti ima i opasnosti - ako govorimo o ovoj groznici treba, pripaziti na hranu, da je to adekvatno sačuvano, paziti na otpatke, ne preporučuje se ležanje na travi... Poseban oprez treba obratiti na stare prostore i čišćenje istih gdje je veća količina prašina i koncentracija aerosola ključnog za nastanak bolesti.

Posljedice su opasne - bubrezi mogu stradati...

Bolest može imati kliničke karakteristike, može od neprepoznate bolesti doći do niza infektivnih bolesti, zahvatiti mnoge funkcije u tijelu, najčešće one bubrežne koje onda zahtijevaju hemodijalizu, ali promjene se mogu manifestirati na bilo kojem organskom sustavu. 

Glavni put prijenosa je zrak, odnosno inhalacija zaraženim aeoroslom koji ima izlučevine glodavaca -  ali i putem konzumiranja kontaminirane hrane i pića. 

Pročitajte više