Liječnik iz KB Dubrava: Imat ćemo veliki priljev pacijenata, otvaramo novi odjel

Screenshot: N1

VODITELJ Kriznog stožera KB Dubrava Bruno Baršić za N1 je kazao da se u Dubravi otvara jedan novi odjel, a priprema se i šesta intenzivna jedinica.

"Priljev bolesnika je nešto veći, što i očekujemo. Narednih dana imat ćemo velik priljev, jučer ih je došlo 35, a ukupno imamo 340 pacijenata. Danas je pušten u pogon novi odjel, koji vode kolege pulmolozi s Rebra", rekao je infektolog Bruno Baršić.

Osim toga, priprema se još i šesta intenzivna jedinica u četvrtak, kazao je.

"Dolaskom pacijenata povećavamo kapacitete i za prijem pacijenata i dolaze nam kolege iz drugih ustanova", rekao je Baršić.

Globalno gledano, u tijeku je drugi val, kaže on.

Bolnički sustav na vrhuncu za 10 dana

"To treba zabrinjavati, ali očekujemo da smo mi na vrhuncu toga, a bolnički će sustav biti na vrhuncu za 10 dana. Potom očekujemo pad broja oboljelih i neku normalizaciju tijekom ljeta.

Mi se borimo s prirodom, to su prirodni procesi, virusi nastaju u prirodi, mogu mutirati… No za sada se čini da će tijek biti onakav kakav očekujemo", rekao je.

Cijepljenje puno pomaže

"Pandemije dođu, istutnje se i prelaze u neke normalne bolesti, s kojima ćemo se sporadično i dalje nositi, susretati i živjeti. Možda ćemo imati neke veće i manje epidemije i dolazit će i novi sojevi. No važno nam je da cjepiva djeluju i na druge sojeve.

Nadam se da ćemo od svibnja nadalje ipak bolje živjeti. Ipak ćemo imati bolju procijepljenost. Imamo naznake da ćemo dobiti lijekove koje ćemo moći rabiti izvan bolnica, kao i za gripu, pa ako unutar četiri dana od bolesti popijemo lijek, ubrzat ćemo liječenje, smanjit ćemo širenje bolesti, ali ćemo i dalje imati težih stanja, kao i kod gripe", kazao je Baršić.

Pročitajte više